Българското правителство, трудно съставено в края на 2021 г., се

...
Българското правителство, трудно съставено в края на 2021 г., се
Коментари Харесай

Световните агенции отразиха политическата криза в България

Българското държавно управление, мъчно формирано в края на 2021 година, се оказа в несигурно състояние след отдръпването през днешния ден на една от партиите в него и това поражда опасения от нова политическа рецесия в страната, отбелязва Франс прес.

След три парламентарни вота предходната година министър председателят модернизатор Кирил Петков съумя да сформира коалиция от четири партии, само че антисистемната партия " ИТН " реши да се отдръпна през днешния ден от нея след серия различия. Петков през днешния ден съобщи, че е подготвен да остане отпред на държавно управление на малцинството, което ще разчита занапред на 109 депутати от общо 240 в Народното събрание, написа Българска телеграфна агенция. 

Франс прес напомня, че трита от четиримата министри на Има Такъв Народ в държавното управление по-рано през днешния ден са напуснали демонстративно държавно съвещание, тъй като техните претенции по отношение на бюджета не са били задоволени. Премиерът обаче укори Има Такъв Народ, че пази строителни компании, обвинени, че са отклонили държавни средства и напомни, че неговата цел е нулева приемливост по отношение на корупцията. Петков даде обещание  да показа на следващия ден в Народното събрание закон за битка против този ендемичен за страната камшик, отбелязва организацията.

Друга ябълка на раздора беше стоплянето на връзките с Република Северна Македония, подето от Петков, добавя Франс прес.

Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов укорява Петков, че води своя лична външна политика в ущърб на външната министърка Теодора Генчовска, която бе излъчена от Има Такъв Народ и която, както и социалистите в ръководещата коалиция, не поддържа правенето на отстъпки по отношение на прилежащата на България страна. София блокира от ноември 2020 година започването на договаряния за присъединение на Скопие към Европейски Съюз поради различия и разногласия по исторически въпроси. Франция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз до 1 юли, поддържа намирането на решение на различията сред двете страни. Президентът Еманюел Макрон даже сподели в понеделник, че е подготвен да одобри водачите на двете страни в Париж, когато настъпи подобаващия миг, за реализиране на двустранно съглашение, показва Франс прес.

Популистите напуснаха ръководещата коалиция в България, само че министър председателят Петков сподели, че е подготвен да оглави държавно управление на малцинството, показва ДПА.

Агенцията, сходно на Франс прес, отбелязва, че до тази обстановката се е стигнало поради различия по въпроса за държавния бюджет за актуалната година. 

Прозападното държавно управление на Петков е упреквано от националистически критици, като Трифонов, в обмисляне на повдигане на българското несъгласие върху започването на договаряния за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз, добавя ДПА. Петков пък упрекна Има Такъв Народ, че желае спомагателни 3,6 милиарда лв. за пътностроителни компании, за които се споделя, че са близки до някогашния министър председател Бойко Борисов, написа ДПА.

България е изправена пред риск от политическа неустойчивост, откакто министър председателят изгуби болшинството си в Народното събрание, отбелязва Ройтерс. Агенцията добавя обаче, че Петков е споделил, че е оптимистист, че неговата центристка партия " Продължаваме Промяната " и нейните оставащи двама съдружни колегата ще могат да продължат да извършват обещанията си да изкоренят широкоразпространената корупция в страната. Но анализатори споделят, че разривът евентуално ще донесе нова неустойчивост, тъкмо когато войната в Украйна води до повишаване на инфлацията, показва Ройтерс. 

Агенцията напомня, че връзките в ръководещата коалиция бяха напрегнати, откогато опитът за назначение на върховен член на Има Такъв Народ за централен банкер се провали.

Днес държавното управление утвърди проверка на бюджета за 2022 година, само че подцени настояванията на Има Такъв Народ за повече средства за строителните компании и водачът на Има Такъв Народ Трифонов сподели, че ще напусне обединението и ще постави завършек на тази мъка. Трифонов упрекна Петков и, че подценява ползите на България, като насърчава повдигане на ветото върху договарянията за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз под натиска на НАТО и Европейски Съюз. Петков пък сподели, че Има Такъв Народ блокирала напъните на държавното управление да смаже корупцията, показва Ройтерс.

Според анализатори гласуването на бюджета, или назначението на новите министри, което от двете стане по-напред, би било тест за оцеляването на държавното управление на Петков, отбелязва Ройтерс. 

Партия " Демократична България " пък прикани Има Такъв Народ да премисли решението си и да избегне хвърлянето на страната в безпорядък.

Агенция Асошиейтед прес също подчертава върху различията сред Има Такъв Народ и премиера по отношение на бюджета и Република Северна Македония. Медията акцентира, че Петков е декларирал през днешния ден пред публицисти, че едно държавно управление на малцинството е по-добре, в сравнение с такова, което е под непрекъснат напън и изнудване (от съдружен партньор).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР