Българското правителство е поело ясен ангажимент към нашето общество да

...
Българското правителство е поело ясен ангажимент към нашето общество да
Коментари Харесай

Радев: Служебният кабинет ще остави на редовния да направи своя избор за газа

" Българското държавно управление е поело явен ангажимент към нашето общество да подсигурява доставките на газ за целия отоплителен сезон на допустимо най-хубави цени. Но в това време, защото обстановката на европейската газова карта е доста динамична, нашето държавно управление ще направи всичко допустимо да започне търгови процедури за доставка на газ в средносрочен и дълготраен проект за допустимо най-хубави условия. Ще остави на идващото постоянно държавно управление да приключи тази процедура и да направи своя избор. "

Това обяви президентът Румен Радев на поредна среща по настоящата тематика за гаовите доставки - този път с представители на управлението на фирмите " Gastrade " и " Copelouzos Group ". На нея се обсъждаха опциите за увеличение на количествата природен газ за България, които страната ще получава през Гърция посредством терминала в град Александруполис, който се чака да е подготвен през 2023 година " Gastrade "  и " Copelouzos "  са измежду фирмите, създали плана за терминала за полутечен природен газ в Александруполис.

На диалога бяха и служебният премиер Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на управленията на " Булгаргаз " и на " Булгартрансгаз ".

„ България е акционер с 20% в терминала и има запазен потенциал за идващите 10 години. Този план е от решаващо значение не единствено за задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Гърция, само че и то е от изключително значение за икономическата непоклатимост на Балканите, Централна и Източна Европа посредством реализиране на действителна диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция ", сподели още Радев.

Той акцентира, че всичко това изисква терминалът да бъде обвързван с междусистемната газова връзка IGB, която България чака да проработи до 1 октомври.

По думите му българското държавно управление правело всичко допустимо да сътрудничи, с цел да се приключи в точния момент интерконекторът.

„ На фона на задълбочаващата се рецесия с доставките на газ за нас е извънредно значимо терминалът да бъде приключен в период, както и да разгледаме още един път опциите за увеличение на доставките на полутечен газ през Гърция в кратковременен и дълготраен проект, както и опциите за включването на България в ръководството на порт Александруполис ", добави президентът.

Гръцките представители показаха, че завишаването на потенциала на пристанището е от стратегическо значение, а България ще е с приоритет при запазване на потенциал.

Това е втора среща след назначението на служебното държавно управление, която Радев провежда на " Дондуков " 2 по  въпроса за газовите доставки. На 12 август той реши да обсъди довършването на градежа на интерконектора с представители на сдружението възложител " Ай Си Джи Би " и строителя " Авакс ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР