Българското посолство в Лондон съобщи, че е получило предупреждение за

...
Българското посолство в Лондон съобщи, че е получило предупреждение за
Коментари Харесай

Сигнал плаши със „сблъсъци и жертви“ пред посолството ни в Лондон

Българското посолство в Лондон заяви, че е получило предизвестие за вероятни „ конфликти и жертви “ пред постройката му в неделя, в случай че не анулира плануваната за същия ден църковна работа в него. Богослуженията в параклиса в дипломатическата ни задача бяха прекратени за повече от година, откакто енорийският духовник на църковната община „ Св. Иван Рилски “ в английската столица отец Симеон Илиев получи инсулт.

След дълго изчакване дали той ще може да се възвърне, с цел да ги възобнови, излиза наяве, че това не е допустимо. В края на предходната година той е освободен и на негово място е назначен отец Добромир Димитров, който до този миг служи в графство Кент. Сменено е и църковното настоятелство на община „ Св. Иван Рилски “ и е назначено служебно. Мотивът е редовно бойкотиране на решенията на Епархийското управление на Западно и средноевропейската митрополия в продължение на година и саботиране на духовното обгрижване на православните християни посредством укриване на информация за положението на отец Симеон, излиза наяве от позиция на западно и средноевропейския митрополит Антоний, публикувана по-рано.
 
Поддръжници на бившето църковно управление обаче не са съгласни с рокадата и считат, че с отец Симеон се постъпва незаслужено след близо 30 година работа за българската общественост във Англия. Въпреки тежкото му физическо положение той би трябвало да напусне ведомствения апартамент на посолството, в който е живял. Затова те привикват в неделя митинг пред дипломатическата ни задача. След като схващат, че часове преди началния му час е оповестена света литургия с новия духовник отец Добромир, пишат сигнален имейл до посолството. В него показват, че одобряват това за провокация, която би могла да докара до „ конфликти и жертви “. Затова те молят дипломат Марин Райков да анулира отварянето на църквата тъкмо в този ден и лондонската полиция да се намеси.

Според известие на посолството ни прекъсване на литургията не се постанова, защото нововъведеният във функционалностите си нов духовник към този момент е получил достъп до параклиса, а на 17 февруари би трябвало да може да употребява и полагащото му се жилище. На отец Симеон пък още на трети декември е направено предложение да бъде настанен в друго помещение и брачната половинка му го е приела неотдавна. Освен това посолството е подхванало всички нужни действия пред профилираните английски служби, с цел да не се стигне до „ конфликти и жертви “.

„ Недопустимо е да се насочат сходни закани и да се сплашват хората, когато желаят да отидат да се помолят в черква. Това не се е случвало и по турско иго “, разяснява митрополит Антоний. По думите му никой няма желание да остави отец Симеон на улицата. През всичките му години работа Българската православна черква го е осигурявала и той може да получи уместно за здравословното му положение общинско жилище в Лондон, откакто губи право на ведомствено в българското посолство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР