Българското посолство в Лондон не е било информирано за задържането

...
Българското посолство в Лондон не е било информирано за задържането
Коментари Харесай

Кои са тримата българи, задържани в Англия за шпионаж в полза на Русия?

Българското посолство в Лондон не е било осведомено за задържането на тримата българи, съобщи за " По света и у нас " посланикът ни в Обединеното кралство Марин Райков. Той е изпратил питане до английските управляващи в кой затвор са те, само че не разполага с информация дали те към този момент са освободени, както настояват някои медии в Кралството.

Двама от тях - Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били в секционни изборни комисии, разкрити в английската столица за парламентарните избори у нас през 2021 година.

От Софийската градска прокуратура оповестиха, че още през месец март са почнали следствие по глава Първа от Наказателен кодекс за шпионаж. То се организира взаимно с ДАНС и заради това, че информацията в него е класифицирана не може да се даде повече информация.

 

Българите, упрекнати в шпионаж в интерес на Русия, са били пуснати под гаранция. Това оповестиха за NOVA от полицейско ръководство в Лондон. От там показват, че в действителност задържаните на 8 февруари са петима по съмнение за закононарушение, според Закона за служебната загадка. Сред тях трима са българи.

Всички арестувани лица са били освободени под гаранция, показаха от лондонската полиция за NOVA. От там оповестиха, че ги чакат в полицията през септември 2023 година Българите за последно са се явили в Централния углавен съд на 31 юли по дело за подправяне на документи. Следващо съвещание е планувано за януари.

Според източници на Българска национална телевизия следствието за шпионаж на английските управляващи пък е почнало още през лятото на предходната година, а тримата - Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били под наблюдаване няколко месеца преди задържането им.

След като са задържани, е направена информация за откритите у тях персонални документи от разнообразни страни. Установено е, че същински са единствено българските им документи. Всички други са били подправени.

Има данни, че част от подправените документи евентуално са създадени на Иберийския полуостров, само че по тази линия проверяващите в английската столица не престават да събират информация. Няма данни тримата да са идвали в България през последните 12 месеца.

Не са засечени и съмнителни финансови интервенции на тримата към страната ни или през опериращи в България банки. Проверява се обаче за техни банкови сметки в офшорни зони, като това се прави в съдействия с разследващи и финансови служби от няколко страни.

Българското посолство в Лондон не е било осведомено за задържането на тримата българи

Профилът в обществената мрежа на основаната от Джамбазов и Иванова Българска обществена платформа е деен, само че в него последната обява е от 19 януари 2020 година Тя е видео на Катрин Иванова, в което тя изяснява за курсовете по британски език, които провеждат в помощ на българите в Източен Лондон. Много от курсовете са безвъзмездни, само че не излиза наяве от какви източници са били финансирани. Бисер Джамбазов е бил ръководител на Секционна изборна комисия, а Катрин Иванова е била редови член. Двамата са били препоръчани от българската общественост.

Според източници на Българска национална телевизия в първата половина на 2009 година Орлин Русев е работил в Министерството на стопанска система и енергетиката и в Българския енергиен холдинг. Това е по времето на министър Петър Димитров в държавното управление на Сергей Станишев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР