Българското оранжерийно производство е на минимума си. Много от земеделците

...
Българското оранжерийно производство е на минимума си. Много от земеделците
Коментари Харесай

Прогноза: До месец ще има нормални цени на зеленчуците и повече продукция

Българското оранжерийно произвеждане е на минимума си. Много от земеделците се отхвърлят от оранжериите си, поради повишените разноски, високите цени на силата и конкурентния импорт. В същото време всеобщият импорт на оранжерийни домати и краставици от Турция се свива, защото министерство на земеделието в южната ни съседка реши да ограничи износа. За седмица 12% растеж бележат доматите, а 6% краставиците.
До месец ще има естествени цени и повече продукция. Това разгласи пред NOVA директорът на най-голямата зеленчукова борса в Южна България край село Първенец Илия Гатев. 
По думите му 5 лв. е цената на едро на идващите оранжерийни домати и краставици. " 1 лев по-скъпи са приблизително на кг в сравнение с предходната година. До месец ще имаме естествени цени и повече продукция ", счита Гатев.
Той съобщи още, че търговците продават с надценка 20 стотинки на кг, което не увеличава цените за крайния консуматор.
" Извън тържището могат да се търсят съмнения за далавера. От 2020 година сме в рецесия, откогато се подвигнаха цените на горивата. Много от търговците натрупаха загуби, това се отразява през днешния ден, когато сме стигнали равнища на инфлацията от 20%. Българската стока е с по-високи цени, само че тя към този момент е и дефицитна. По-скъпи са най-много доматите и краставиците, само че това се дължи на растежа в цените на торове и препарати ", изясни шефът. 
Отново пред NOVA Росен Петракиев, роден производител, който отглежда разнообразни типове домати показа, че в неговата оранжерия има над 15 типа разсад.
" Продаваме непосредствено на клиенти. Растенията желаят характерни условия при посяване и покълване, температурата, влажността и състава на почвата са значими. Затова е необходим денонощен мониторинг. Използваме торопочвени системи и ток за отопление, а цените порастват. Доматите и краставиците евентуално ще са с 4 лв. стартова цена ", предвижда той. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР