Българското общество проявява редица традиционалистки навици. Това показва проучване на

...
Българското общество проявява редица традиционалистки навици. Това показва проучване на
Коментари Харесай

30 г. след промените: Българинът остава верен на домашната ракия и туршия

Българското общество демонстрира редица традиционалистки привички. Това демонстрира изследване на " Галъп интернешънъл ", извършено сред 4 и 10 септември. Целта на сондажа е да покаже линии от актуалния портрет на българина 30 години след началото на прозападните и продемократични промени в страната ни.

Изследването демонстрира, че близо 2/3 от пълнолетните българи са на ръка разстояние от всичко, обвързвано със земя и природа - избират ракията да е домашна, имат другари и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета, постоянно употребяват домашна зимнина.

Над 70% от интервюираните показват, че в миналото са приготвяли или постоянно употребяват зимнина, в това число туршия, лютеница, компоти и така нататък Резултатите демонстрират, че модерният метод на живот в огромните градове не е заличил обичайното за българите подготвяне на артикули за зимата. В избрани случаи използването на домашно приготвени артикули даже е желана пред създадените под държавна регулация. 66% от запитаните избират, ракията да е домашна, а не купена. Една четвърт от запитаните не споделят това желание. Останалите се двоумят.

Над 60% от сънародниците ни настояват, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за персонална консумация, или имат близки и познати, които го вършат.

За 77% от интервюираните сушенето на облеклата на балкона остава желан способ макар противоречивия резултат върху естетиката на фасадите и градския пейзаж.

Освен това за над 2/3 от участниците в проучването събуването на обувките у дома е от огромно значение - 71% дават отговор, че когато имат посетители, биха предпочели те да влязат в къщи едвам откакто се събуят, до момента в който единствено една четвърт от запитаните не избират гостите да са без обувки.

Според " Галъп " сходни привички идват от средата, в която огромна част от българите са принудени да живеят.

По отношение на домашните поправки обаче организацията отбелязва победа за напредъка над традицията. 55% от българите декларират, че изказванието " избирам самичък да се оправям с домашните поправки " не се отнася за тях. 41% обаче към момента избират да разчитат на себе си, а не на експерти, що се отнася до домашните поправки.

Сред главните демографски разлики, които се означават, са, че по-младите, хората в по-големите обитаеми места, респективно с по-високи приходи, са по-далеч от обичайните привички и усети.

Въпреки че има разлики в отговорите на другите генерации, се оказва, че близо половината от интервюираните младежи разчитат на зимнина, простират облеклата на балкона или подканват своите посетители да се събуят на прага.

Разлики има и в метода, по който дават отговор жителите на дребните обитаеми места и регионалните градове и столицата. И при тях обаче позитивните отговори във връзка с обичайни за бита ни действия, като подготвяне на зимнина и консумация на домашна ракия и туршия, са към и над половината без значение от обитаемото място, въпреки и доста по-високи в по-малките обитаеми места.

От " Галъп " регистрират, че що се отнася до столицата, множеството от жителите са изоставили развъждането на животни и растения и осъществяването на ремонтите независимо, само че не и приготвянето на зимнина, използването на домашна ракия или простирането на облеклата на терасата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР