Българското общество не може да приеме, че съседът ром може

...
Българското общество не може да приеме, че съседът ром може
Коментари Харесай

Как България спаси своите роми от концлагерите


Българското общество не може да одобри, че съседът ром може да е най-нормален човек, друг от наслоения облик на мръсния и крадящ ром, споделя за Дъждовни води режисьорката Людмила Живкова-Балашикова по един настоящ мотив.

Людмила-Живкова Балашикова

Преди четири години представихте кино лентата си “Весел е циганският живот ”. Сега той ще бъде част от програмата на филмовия фестивал CineRoma. Разкажете ми малко за плана?

Решила съм да покажа един добър образец по времето на Холокоста - образеца на България. Как са били непокътнати българските роми. България по това време е била, само че тук не се случва всеобщо изтребване.

Направи ми усещане: за какво говорите за “цигани ”, а не за “роми ”?

Защото в интервала, който проучвам, правилното название е “цигани ”. До 1989-а година във всички документи сме роми. И когато роми приказват за “цигани ”, това не е засегнатост. А и в последните 30 години в България “ром ” стартира да се одобри зле от общността.
Редакцията предлага
Да се върнем към кино лентата: по какъв начин се стига до това България да не изпрати ромите си в концентрационен лагер?

България е можела да завоюва дивиденти от пращането на роми в концлагери. Филмът е сниман и в Хърватия, и в Германия, с цел да покажем другите образци. Хърватия избива всички роми на нейна територия. Докато ние не вършим това. Напротив, съгласно статистиката има приръст на популацията.

Не е доста ясно. Започнах да работя по тази тематика през 2013-а година поради баба ми. Тя ми сподели: “Просто ни смениха имената, покръстиха ни и всичко беше добре ”. Стана ми забавно по какъв начин по този начин. Разбрах в другите страни какво е ставало, само че за България не е имало никакви данни, като се изключи че има нула жертви. Започнах да изследвам и разбрах, че никой не е работил по въпроса. Отне ми към 3 години ровене по архиви. Няма формален документ. Моето мнение е, че и преди и в този момент не е съвременно да си спасиш ромите.

Направили са го по допустимо най-българския метод. Открай време ромите в България са уседнали. Те са били другари с българите и самите българи са им казвали: “Я по-добре се покръстете ”. Защо е толкоз значимо покръстването? Защото когато е бил признат Законът за протекция на нацията, той е бил ориентиран към “иноверни ” и “инославни ”. Над 90 % от ромите тогава са били мюсюлмани. Те попадат под Закона за отбрана на нацията. Намерих много документи, които основават рестрикции за, които работят във всички промишлености тогава, най-много тютюн, текстил и земеделие. Не са имали право да се пенсионират, уволнявали са ги, не са им давали фамилни добавки. Започнали са рестрикциите, само че в един миг всичко стопира. Вероятно с помощта на това, че са станали християни. Може и други фактори да са съдействали. Направила съм над 200 изявленията с хора, живели по това време. Голяма част от ромите тогава са били незаконни комунисти. Някои от тях считат, че руснаците са помогнали, различен - че царят се е намесил. Но аз стигам до заключението, че толерантността на народа е главният фактор.

Как се трансформират нещата за ромската общественост след 1944-а година?

Започват да ги преименуват няколко пъти. Всички е трябвало да работят и са се опитвали да наподобяват на българите. Ние постоянно се стремим да приличаме на огромната общественост.
 Програмната листовка на фестивала CineRoma в София
Програмната листовка на фестивала CineRoma в София

З агубена ли е част от културата и традициите през този интервал?

Зависи. Най-важното в ромската общественост е фамилията. След това са езикът и традициите, свързани с празнуването. Има доктрина, че асимилираните роми по време на комунизма са половината от всички в България. Те вършат тези неща, които вършат и другите роми, само че не толкоз обществено. Те са невидими, тъй като българското общество не може да одобри, че техният комшия може да е естествен ром, а не построения облик на замърсен и крадящ.

Работите ли по нови планове?

Мечтая да направя трилогия за историята на ромите в България. Социализмът и ромите е другата значима тематика. Както и след 90-те години какво става.

Вашият филм ще бъде показан в програмата на кино фестивал, отдаден на тази тематика. Наблюдавате ли възстановяване на в българското кино и телевизия?

Много ми е болна тази тематика, тъй като в съвсем всички български филми сме показани отрицателно. Сега в сериалите - да вземем за пример “Откраднат живот ” - започнаха да построяват и положителни облици. Но това е доста рядко.

Филмът “Весел е циганският живот ” ще бъде показан в границите на фестивала CineRoma, който съпътства междукултурния семинар за публицисти „ Media Incubator ", проведен от Гьоте-институт България, взаимно с Фондация „ Тръст за обществена опция “ и Факултета по публицистика и всеобща връзка към Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Дъждовни води е медиен сътрудник на събитието, което ще се организира от 2 до 7 октомври 2021 година в София.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР