Българското национално радио ще обяви победителите в 53-ото издание на

...
Българското национално радио ще обяви победителите в 53-ото издание на
Коментари Харесай

На 29 септември ще станат известни лауреатите на 53-ия радио конкурс за нова българска поп и рок музика „Пролет“

Българското национално радио ще разгласи спечелилите в 53-ото издание на емблематичния конкурс за нова българска поп и рок музика „ Пролет " на церемония гала на 29 септември от 20 часа в София лайв клуб.

За първи път от съществуването на състезанието тази година беше въведено изискването песните да са единствено на български език. Нова е и статуетката, която ще получи носителят на огромната премия в „ Пролет ". Тя е дело на доктор Елизар Милев - художник-скулптор с многочислени интернационалните участия и награди. Визията на оценката беше определена след конкурс и съставлява затворен кръг на слушалки, като сред тях е сложено стъкло, изобразяващо звукови талази с цвета на състезанието.

" Имайки поради дългата история на съревнованието и главната му цел - подкрепяне на млади български реализатори, се насочих тъкмо към този знак, слушалки. Естеството на състезанието включва личен избор за най-хубава ария на слушателя, по този начин и слушалките са персонален избор за музика, без натрапването на този избор на другите ", споделя за определената визия на премията доктор Елизар Милев.

За влиятелното отличие в радио състезанието „ Пролет " се състезават 12 групи и реализатори - Валди Тотев и Пешето, Пламен Бонев, Yavi, Алек Кирев, Петя Буюклиева, Петко Славов, Адриана Бенова, Ема Краун и групите " Фанданго ", " Кикимора ", " Rock Session " и " Wet Pebbles ". Носителят на огромната премия ще бъде избран от професионално жури, формирано от известни имена в музикалния бизнес.

За първи огромната премия в състезанието дава опция на спечелилия да сътвори нова ария продуцирана от Българското национално радио. Освен огромната премия ще бъдат връчени и премия на слушателите, премия за дебют и награда-участие на фестивала " Евросоник " в Грьонинген. Като член на EBU /Европейския съвет за радио и телевизия/ БНР дава късмет на един от финалистите в състезанието да показа България с концерт на влиятелния фестивал " Евросоник " в Нидерландия. Сред носителите на тази премия са групите БТР, Д2, Шангри Ла, Уикеда, Акага, Phuture Shock, Силует, Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y, Airbag.

Участниците финалисти в „ Пролет " ще изпълнят на 29 септември своите песни онлайн, наложително изискване в новия правилник на състезанието.Водещи на церемония церемонията ще бъдат чаровната певица и телевизионна водеща Йоанна Драгнева и нейният брачен партньор Мирослав Димитров - също ефирен водещ. Ще им партнира Ясен Велчев на рояла.Събитието ще бъде предавано непосредствено в ефира на стратегия „ Хоризонт " на БНР. Гала церемонията по връчването на премиите от състезанието „ Пролет " ще бъде снимана и показана и по Българска национална телевизия.

Радио състезанието „ Пролет " е основан през 1970 година от редакция " Забавна музика " при БНР и става известен като „ Пролетен радиоконкурс ". Излъчва се по стратегия „ Хоризонт ", спечелилият се дефинира от слушателите, ползата е голям и в редакцията идват хиляди писма. БНР съумява да запази традицията и да разпространява българската музика даже и през най-трудните моменти за обществото, като периодичността на състезанието в никакъв случай не е нарушавана. Днес, „ Пролет " е един от водещите конгреси за модерна българска поп и рок музика.

Малцина са композиторите и поетите, които не са станали част от него, а измежду изпълнителите през годините се открояват имената на Паша Христова, Лили Иванова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Петя Буюклиева, Васил Петров, дует Аргирови и Ритон, Мими Иванова, Мария Нейкова, Любо Киров, групите ФСБ, Щурците, Сигнал, Атлас, Б.Т.Р., Сленг, група Спринт, Gravity Co, Jeremy.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР