Българското машиностроене и електротехника са изключително високо конкурентоспособни на световните

...
Българското машиностроене и електротехника са изключително високо конкурентоспособни на световните
Коментари Харесай

Българското машиностроене и електротехника са изключително високо конкурентоспособни и бележат сериозен ръст! 30% от работната ръка са на пенсионна възраст, вижте какво още каза Васил Велев

Българското машиностроене и електротехника са извънредно високо конкурентоспособни на международните пазари и бележат сериозен растеж. Над 30 на 100 от основните фрагменти в тях са на пенсионна възраст. Това е споделил ръководителят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев при откриването на кръглата маса за разискване на стартови мотивационни пакети за подкрепяне на кариерната ориентировка в дефицитни за пазара на труда специалности през днешния ден, оповестиха от Асоциацията, съобщи бТВ.

Ако не се подхващат незабавни ограничения – импорт на човешки запас в непосреден проект, промяна в образованието – в средносрочен, и справяне с демографската рецесия – в дълготраен, производството и бизнесът ще се свиват до нивото на наличните човешки запаси. А това в допълнение ще ограничи опциите на бюджета за растеж на пенсиите и растеж на приходите в бюджетната сфера, е допълнил Велев.

Представители на работодатели от АИКБ, синдикати от КНСБ и КТ “Подкрепа” и специалисти от Министерство на труда и обществената политика, Министерство на образованието и науката, Агенция по заетостта и Националната организация за професионално обучение и образование са разискали по какъв начин да се увеличи привлекателността на към този момент разпознати основни специалности от четири пилотни сектора – “Машиностроене и металообработване”, “Електротехника и електроника”, “Транспорт и спедиция” и “Медицина и услуги за хубост и здраве”.

Пакетите са насочени към работодателите и към търсещите работа, с цел да ги стимулират да изберат избрани търсени специалности, в това число посредством поощряване на подвижността.

Като съществени фактори, влияещи върху привлекателността на специалностите и мотивацията, на полемиката са били маркирани гъвкавото работно време, близостта до работното място, заплащането, професионалното образование и тренингите, актуалността на специалността, изискванията на труд, стабилността и сигурността на заетостта, обществен авторитет на специалността и други

На основа на днешната полемика ще бъдат направени стратегии и материали за отдалечено образование, както и политики и принадлежности за балансиране на пазара на труда.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР