Българското кино за 12-и път гостува в италианската столица, в

...
Българското кино за 12-и път гостува в италианската столица, в
Коментари Харесай

Българско кино за 12-и път в Рим

Българското кино за 12-и път гостува в италианската столица, в градините на изящната вила " Боргезе ". Фестивалът на българското кино бе открит нощес и ще продължи с прожекции до 30 юни. Организатори са актрисата Жана Яковлева и ръководеният от нея Български културен институт във Вечния град. 

Публиката в Рим ще има опция да види пет нови български игрални кино лентата, три документални продукции и един сериал. В първата вечер Милко Лазаров показа " Ага ", отличен с голям брой награди от интернационалните фестивали. Екипът на " Снимка с Юки " - Руши Видинлиев, режисьорът Лъчезар Аврамов, сценаристът Димитър Стоянович и продуцентът Борко Чучков, е предстоящ довечера с голям интерес. Актьорите Мариян Вълев и Асен Блатечки ще покажат своите режисьорски дебюти - " Лошо момиче " и " Бензин ". В последната вечер на фестивала актрисата Теодора Духовникова гостува с " Дъвка за балончета ". Ще се прожектира и първа серия на " Дяволското гърло " с нейно участие. 

Европейската столица на културата Пловдив също има самобитно наличие в Рим посредством документалните филми, отдадени на две забележителни персони от града - оперната звезда Соня Йончева и режисьора Иван Андонов. Ще бъде припомнен и един от първите български създатели, преведени в Италия - Йордан Радичков, посредством кино лентата " Черкаски летописи ". 

Жана Яковлева се похвали с още една самодейност на Българския културен институт. Съвместно с къщата музей " П. Владигеров " в София се подготвя концерт, отдаден на 120-годишнината от рождението на композитора Панчо Владигеров. Събитието ще се състои на 5 юли с присъединяване на живеещия в Италия български пианист Иван Дончев. През август пък курсистки от Студиата по оперно пеене, които всяка година се организират в завети на българската страна дом на Борис Христов в Рим, ще вземат присъединяване в програмата на " Римско лято ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР