Българското дружество за защита на птиците сигнализира за унищожаване на

...
Българското дружество за защита на птиците сигнализира за унищожаване на
Коментари Харесай

Унищожени са 150 гнезда на голям корморан край Дуранкулашкото езеро

Българското сдружение за отбрана на птиците алармира за заличаване на единствената гнездова колония на огромни корморани по северното Черноморие. Посегателството е открито при мониторинг на водолюбиви птици в региона на Дуранкулашкото езеро на 6 май, където всички дървета са изсечени и готови за транспортиране. Унищожени са към 150 гнезда на типа огромен корморан, който е обект на отбрана в предпазена зона Дуранкулашко езеро.

" Има съответна възбрана за изсичане на единични или групи дървета на територията на зоната в земеделските земи, а тази земя по кадастрална карта се води точно земеделска земя ", акцентира в предаването " Хоризонт до обед " Ирина Матеева от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Природозащитната организация е подала сигнал на зеления телефон на Регионалната ревизия по околната среда във Варна.

" Също по този начин подадохме писмен сигнал, който го съпроводихме със фотоси от мястото и чакаме способният орган да пристигна на място, да разпореди инспекция и да откри кой е причинителят ", добави Матеева.
Проверката на Българското сдружение за отбрана на птиците е открила, че няма издадени позволения за изсичане на дървета в региона. Земята е общинска частна благосъстоятелност и община Шабла би следвало да има отношение към случая.

" Трябва да се ревизира дали общината продължава да бъде притежател на тази територия, по този начин както написа в кадастъра или пък е продадена и в действителност кой е причинителят на това нелегално действие ", разяснява Ирина Матеева.

Няма огромен % на разкриваемост на сходни похищения против природата, добави Матеева. Тя напомни и случая с отравянето на лешоядите в Искърското дефиле и в региона на Кресна.

" Притеснението ми е, че в действителност хората не регистрират при дейностите си, че могат да обиден дадени типове, в това число и застрашени типове птици и също по този начин нямат задоволителен почит към закона. Другото, което би трябвало да подчертая, е с изключителните ограничения, които са наложени за ограничавания на пътуванията на хората - аз персонално имам чувството, че бракониерството и противозаконните дейности против природата се усилват ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР