Българското дружество за защита на птиците ще сезира прокуратурата заради

...
Българското дружество за защита на птиците ще сезира прокуратурата заради
Коментари Харесай

Ортинолози сезират прокуратурата за източването на Шабленското езеро

Българското сдружение за отбрана на птиците ще сезира прокуратурата поради източването на Шабленското езеро, което попада в програмата " Натура 2000 ". Орнитолозите са открили, че равнището на водата е спаднало с към метър. Според тях, това е пагубно за гнездящите там птици и за рибите, които сега са в размножителен интервал и хвърлят хайвера си в плитчините на езерото.

С повече детайлности - Петър Дойкински от Шабла:

Шабла

При инспекцията през днешния ден стана ясно, че отводняването на Шабленското езеро не се прави за първи път и процедурата е съгласувана с екоминистерството. Прокопаването на канала е направено в границите на спешна обстановка и не опонира на Плана за ръководство на предпазената околност, сподели министър Нено Димов.
Нено Димов - министър на околната среда и водите: Когато е правена смяната в проекта през 2016 г е питан Институтът за рибните запаси, който е определил до коя последна дата от позиция на размножителния интервал, по същия метод се съблюдава от позиция на размножителния интервал на птиците.
Прокопаването на канала е станало в средата на февруари, а сходни дейности могат да бъдат осъществявани доникъде на март, добави министър Ненов. Според орнитолозите обаче построеният неестествен ръкав опонира на Плана за ръководство на предпазената околност.
Михаил Илиев - специалист в Българско дружество за защита на птиците: И поради това, че не е планувано в Плана за ръководство няма уреди, които да разрешат да може този развой на оттичане да бъде следен малко или доста. И затова сега един канал, който в началото е бил от порядъка на метър, се е разширил до 15-20 м.  Драстично е спаднало водното равнище на Шабленското и Езерецкото езеро Драстично е спаднало водното равнище на Шабленското и Езерецкото езеро
Драстичен спад с към метър на водното равнище на Шабленското езеро и Езерецкото езеро откри екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП...

Природозащитниците настояват също, че са унищожени и част от дюните. Според кмета на Шабла, при осъществяването на сходни спешни действия това е неизбежно.
Мариан Жечев - кмет на Шабла: Цялата пясъчна коса, която дели Шабленското езеро и Черно море, е пясъци и съставлява дюни.
Управителят на държавната резиденция в Шабла също твърди, че всяка година езерото се отводнява, поради честите наводнения на избените пространства там.
Кралю Кралев, шеф на резиденцията в Шабла: Долу в мазетата се събират към 40 сантиметра вода, което, в този момент, в случай че отидем, ще ги видите задачите, а пък над тях са жилищата. Знаете, властта потегля по стените.
Министър Димов, съобщи, че с източването на езерото се оказва помощ водата там да се самопречиства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР