Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от

...
Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от
Коментари Харесай

Politico: Европа симулира удоволствие от турския локум 


„ Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият хайлайф чака от добра среща на високо ниво: екзотична локация, спиращи дъха гледки и (най-важното) каси положително вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Ердоган“ – по този начин стартира материалът на „ Политико“ във връзка срещата на високо ниво сред Европейския съюз и Турция през вчерашния ден в Евксиноград, представен от организация Кросс.

За управлението на Европейски Съюз турският президент бе нещо като муха в супата на вечерята, на която се събраха ръководителя на Съвета на Европа Доналд Туск, ръководителя на Европейски Съюз Жан-Клод Юнкер и българския министър-председател Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство в Съвета на Европейски Съюз. На вечерята, извършена в замък от XIX век, служил в миналото за лятна резиденция за българските монарси, ниските упования бяха посрещнати.

„ Беше добра среща“, настоя Юнкер. „ Ние говорихме намерено и откровено. Ще имаме, както преди, доста, доста срещи, с цел да разгадаем проблемите сред Турция и Европа“. В интерес на истината, единственото нещо, за което Анкара и Европа са съгласни, е че рядко са съгласни една с друга. От това, че Ердоган демонтира демократичните институции след опита за прелом против него от юли 2016 година, до скорошната му офанзива против кюрдските сили в Сирия, европейските водачи се тормозят, че Турция става повече дълготраен проблем, в сравнение с сътрудник.

И въпреки всичко двете страни знаят, че са подвластни една от друга. Европа се нуждае от Турция, с цел да резервира живата двугодишна договореност за бежанците, която е от решаващо значение за превъзмогване на притока на сирийски бежанци към Европейски Съюз. Съюзът към този момент е поел ангажимент за 3 милиарда евро, с цел да помогне на Турция да ръководи пристигналите на нейна територия 3,5 млн. бежанци.

В миг, когато популистите от Палермо до Стокхолм ускоряват позиции поради въпроса за миграцията, европейските водачи, изключително немския канцлер Ангела Меркел, желаят Брюксел да направи всичко належащо, с цел да резервира съглашението. Перспективата за вдъхване на нов живот в кандидатура на Турция за присъединение към Европейски Съюз остава толкоз отдалечена, както постоянно.

Това, което Ердоган получава от Европейски Съюз, може да бъде систематизирано в една дума: оцеляване. Забравете загадъчната изразителност на Ердоган за Европа и антитурските „терористи“ и който упреква Германия и другите, че ги приютява. Студената действителност е, че Турция е съвсем изцяло подвластна от Европейски Съюз, с цел да резервира стопанската система си на повърхността.

На Европейски Съюз се пада към половината от турския експорт. С обща търговия от повече от 130 милиарда евро сред двете страни, търговията на Турция с Европейски Съюз е повече от пет пъти по-голяма от тази със идващия ѝ максимален сътрудник – Китай.

Нещо повече, Европейски Съюз носи към две трети от задграничните вложения в Турция. Междувременно корпоративният бранш на Турция е мощно подвластен от европейските вложители, с цел да финансира забележителния си дълг – риск, неотдавна емфатичен от Международния валутен фонд.

Просто казано, турската стопанска система ще се утежни без Европа. Такава икономическа рецесия е единственото нещо, което в действителност би могло да коства на Ердоган властта му в кратковременен проект. „Най-голямата накърнимост на Ердоган е икономиката“, съобщи Фади Хакура, специалист по Турция в изследователския център „ Чатъм Хаус“. „Никой не може да замести Европа и той знае това“, добави тя.

Това оказва помощ да се изясни за какво Ердоган бе толкоз припрян да организира съвещанието в понеделник. Двете страни последно се срещнаха преди 10 месеца. Предвид утежняването на връзките от този момент до момента не е имало задоволително учредения за такова събиране на високо ниво.

Системното подкопаване на турската правосъдна система и репресиите против гражданското общество на Ердоган значат, че Европа даже няма предпочитание да разисква промени в митническия съюз с Анкара. Преди да дойде в България, Ердоган настоя, че „членството в Европейски Съюз остава наша стратегическа цел“.

Както и при последната среща с турския президент, водачите на Европейски Съюз настояха събирането да се назова „среща на лидерите“, а не среща на върха. Тези мнения, въпреки и напълно несъвместими с дейностите на Анкара през последните години, имат за цел да предложат на турските елити и финансовите пазари вярата, че макар неотдавнашните разтърсвания страната остава отдадена на Запада.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР