Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през

...
Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през
Коментари Харесай

България изнасяла индиректно оръжия за Украйна още преди началото на войната

Българско оръжие за милиарди долари е влезнало в Украйна през други страни през последните две години, без Украйна и България даже да се спогодят за една директна договорка, още преди началото на войната . Това демонстрира следствие на EURACTIV България.

От началото на съветската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова бе безапелационна, че няма да позволи износа на български оръжия за Украйна, откакто даде първото си заричане в телевизионно изявление единствено четири дни след началото на нашествието.

От началото на съветската инвазия изпращането на оръжия в раздраната от война страна е съществена ябълка на раздора сред русофилските и прозападните партии в България.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, тяхната непряка продажба е подчертана за първи път от EURACTIV през октомври 2022 година Разследването е открило, че е осъществявана търговия даже преди началото на спора.

За интервала 24 февруари 2022 година - 19 януари 2023 година не са постъпвали заявки за външнотърговски покупко-продажби с украински компании и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен надзор и надлежно не са издавани позволения за експорт за този интервал, показват от Министерството на стопанската система.

Още преди войната, от началото на 2021 година до 24 февруари 2022 година, Украйна не е сключвала директни покупко-продажби с български оръжейни компании, които са огромни експортьори на създадени по руски стандарт оръжия и муниции за украинската войска. Само през предходната година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за най-малко 1 милиард $, сочи EURACTIV.

Нинова, водачът на Българската социалистическа партия твърдеше, че няма да разреши експорт на българско оръжие за украинската войска. Българската оръжейна промишленост има рекордни продажби в чужбина, главно в Полша и Румъния, откъдето по-късно се изпраща оръжие в Украйна. Големите държавни оръжейни фабрики като тези в Сопот, Карлово и Казанлък регистрират растеж на продажбите от над 100 %.

Бившият началник на Кинтекс Александър Михайлов също удостовери. Когато има интернационален въоръжен спор, постоянно има нарастване на потреблението на артикули, свързани с защитата, сподели той пред EURACTIV. По думите му издадените от страната разрешителни за експорт на оръжие през това време са на стойност 1,1 - 1,3 милиарда евро.
 Уволненият от Нинова началник на
Уволненият от Нинова началник на " Кинтекс ": Изнасяме в пъти повече оръжие от началото на войната

След 24 февруари са подписани нови контракти на стойност 2 милиарда лв.

Междувременно в края на април 2022 година Нинова съобщи, че в случай че Народното събрание реши България да даде оръжие на Украйна, тя няма да даде желаното от нея утвърждение. Ако Народното събрание вземе такова решение, аз няма да подпиша подобен документ. Ако желаят да ме сменят, няма да подпиша този документ! Напускам поста си. Но аз се преценявам с българския интерес и множеството жители споделят ясно: да не се изнася оръжие, съобщи тя в изявление.

След като тя и нейният кабинет бяха свалени през юли 2022 година, в края на предходната година българският парламент реши с огромно болшинство да даде военна помощ на Украйна от складовете на българската войска. Президентът Румен Радев, който беше изрично срещу това решение, не го спря и издаде декрет.

Международни търговски схеми

Българските оръжейни компании не продават непосредствено оръжия и муниции на украински компании, тъй като има процедура това да се случва по непознати стратегии , съобщи Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата. Във Англия, Съединени американски щати и Полша има стратегия с положително финансиране. Чрез тази стратегия се купува нужното въоръжение за Украйна, т.е. парите не са украински, а английски, американски, полски или европейски. Затова се купува през други компании. Освен това логистиката е значима, а както всички знаем, тя се провежда главно през Полша и е отговорност на тези компании, които купуват от българския пазар, изясни той.

Според него има и други разумни фактори българските компании да не продават непосредствено в Украйна, само че казаното от Нинова, че " нито един български филантроп няма да отиде в Украйна " по време на нейния стопански министър, евентуално е това, което е спряло българските компании да го създадат. Все отново тези фактори доведоха до един тип " триъгълен метод ", който е извънредно потребен както за България, по този начин и финансово и имиджово, и за Украйна, добави Шаламанов.

По думите му всички страни получават своя дял. Това важи както за танковете Т-72, ​​така и за самолетите Су-25 и МиГ-29. Шаламанов уточни като положителни образци Чехия и Полша.

Но тази процедура на заобиколен експорт не се лимитира единствено до интервала на войната. Поредица от диверсии против български оръжейни фабрики след анексирането на Крим и, за които българската прокуратура подозира съветските секрети служби, са едно от доказателствата, че България е изнесла доста количество оръжие за Украйна даже преди войната, демонстрира следствието на EURACTIV.
 От 2015 не изнасяме оръжия за Украйна Обновена
От 2015 не изнасяме оръжия за Украйна

Всяка договорка се ревизира от голям брой институции, увери Нинова

Бизнесът обича тишината

В телевизионно изявление на 25 януари някогашният изпълнителен шеф на най-значимия държавен боен цех в Сопот Иван Иванов изясни, че България не е изнасяла оръжия и муниции за Украйна. Б ългария търгува с над 60 страни , главно посредством компании с лицензи и утвърждение на Комисията като краен консуматор. Иванов обаче акцентира, че с работата си в завода се е убедил, че оръжейният бизнес обича тишината.

Дълбоко съм сюрпризиран, че актуалният длъжностен министър на стопанската система Никола Стоянов не стопира да повдига този въпрос за оръжията. Той би трябвало да знае, че като приказва непрестанно за ВПК, вреди на България, вреди на този бранш от стопанската система на България, добави Иванов.

Темата нашумя след публикуването на публикация от немския вестник Die Welt, в която се показва, че държавното управление под управлението на някогашния министър председател Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев е почнало загадка процедура за изпращане на огромна военна помощ на Украйна, в това число муниции и въоръжение, по други пътища, с цел да се избегнат формалните доставки на оръжие.
 Die Welt: България - страната, която скрито избави Украйна още предходната пролет
Die Welt: България - страната, която скрито избави Украйна още предходната пролет

Страната ни е предоставила боеприпаси, покриващи 1/3 от потребностите на украинската армия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР