Българско лекарство, разработка на учени от БАН, спасява кожата от

...
Българско лекарство, разработка на учени от БАН, спасява кожата от
Коментари Харесай

Българско лекарство за рани разпознава и атакува само увредените клетки

Българско лекарство, разработка на учени от Българска академия на науките, избавя кожата от дълбоки рани. Няма да е пресилено в случай че се каже, че лекарството избавя и живота на пациентите, изключително в случай че раните са от залежаване.

Хроничните и острите рани са сложни за лекуване и над 100 000 души годишно у нас се сблъскват с проблеми, породени от изгаряния, затруднения от диабет или други метаболитни болести, като постоянно публикувани са и раните, породени от залежаване. Ензимът в лекарството прави разтворими повредените кафези, гнойта, некротизиралата тъкан и фибриновите налепи, като щади хубавичко тъкан.

Историята на българското знамение стартира през 60-те години от един диалог сред проф. Петър Недков - сегашен началник на лабораторията, създала лекарството и проф. Йовчо Топалов - тогава млад доктор във ВМА, че в литературата има данни за ензими, които имат резултат върху гнойни рани и рани с некрози. Резултатът е препарат, който е във тип на прахуляк, който се разтваря. Раните се повлиявали от препарата, само че имало един минус - по-голямата част от ензима оставал върху марлята.

Изследванията не престават и проф. Недков получава чист ензим, който се употребява за лечение на гнойни рани. Ензимът не разгражда колагена, очиства единствено белтъците, които пречат на новата кожа да израсте.

Ензимът е към този момент под формата на гел и е патентован с името " Непролизин Г ". Гелът образува пласт върху раната и стои по-дълго, като по този начин резултатът е по-дълготраен.

През 1979 год. проф. Недков стартира работа с отрязъци от овчи кожи, от които добива колаген, който става основа втори препарат, защото колагенът има възстановяващи благоприятни условия. Получава се препарат, който подкрепя заздравяването на раните. Ражда се препаратът " Пост-непрол ", който подтиква построяването на тъканта. Той е целесъобразен за по-възрастни хора, тъй като при тях зарастването на раните е по-трудно.

Сега проф. Недков създава нов препарат в помощ на хрущялите и възпалението на ставите.

Неуморният професор работи и върху поевтиняването на към този момент известни препарати, съдържащи ниски дози литий, или " с храна за мозъка ", както той го назовава, тъй като литият усъвършенства оросяването на мозъка и стопира треперенето на ръцете.

За приноса си в науката проф. Петър Недков получава през 2016 година влиятелната премия на Българска академия на науките " Марин Дринов " на лента за основаването на новаторски препарати за лекуване на хронични рани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР