Българско дружество за защита на птиците (БЗДП) поиска премахване на

...
Българско дружество за защита на птиците (БЗДП) поиска премахване на
Коментари Харесай

Природозащитници искат премахване на ветропаркове и голф игрище при Калиакра

Българско сдружение за отбрана на птиците (БЗДП) изиска унищожаване на шестте ветропарка и възобновяване територията на голф игрището, построени в нарушаване на законодателството на Европейски Съюз. Това излиза наяве от позиция на сдружението, изпратена до медиите.
Според БЗДП това са ограниченията, които би трябвало да залегнат в проекта за ръководство на предпазените зони в региона на Калиакра, с цел да отговори страната ни на решението на Европейския съд по проблема, с цел да не последват наказателни санкции и наказания.
Припомняме, че страната ни беше наказана, поради нарушаване, защото не е присъединила напълно териториите на орнитологично значимите места в предпазена зона " Калиакра ". България е наказана и за това, че е одобрила плановете за вятърни паркове на " АЕS Гeo енeрджи ", " Дисиб " и " Лонгман инвестмънт " в региона на Калиакра, който не е бил включен към специфичната предпазена зона.
" Необходимо е също да се откри решение за голям брой планове, които са утвърдени, официално могат да бъдат изпълнени и да провокират още обилни вреди в рамките на предпазените зони ", предизвестяват още от сдружението.
От Българско дружество за защита на птиците напомнят, че през юли 2017 година министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че е постигнал " допустимо най-благоприятните за страната ни договорености с Европейската комисия по правосъдното дело за построените вятърни генератори в предпазена зона " Калиакра ".
Договореностите включват, по неговите думи, строги забрани за използването на земите и в това време запазването на шестте ветропарка, обект на решението. Тези вести провокираха вълна от неодобрение и осуетиха провеждането на публичните разисквания на проекта за ръководство на трите предпазени зони в региона: " Калиакра ", " Комплекс Калиакра " и " Белите скали ".
След питане от Капитал до Европейската комисия стана ясно, че досега няма никакви реализирани сделки, за които твърди министърът.
Това удостоверява и формалното питане на Българско дружество за защита на птиците до Генерална Дирекция " Околна среда " на Европейската комисия отговори: " Можем да потвърдим, че полемики с българските управляващи по отношение на нужните ограничения за обезпечаване на сходство с решението на Европейския съд се организираха през юли и ще продължат и след лятото. Комисията към момента не е взела никакво решение по този въпрос. Българските управляващи са тези, които би трябвало да дефинират подобаващите ограничения за реализиране на сходство. След като българските управляващи вземат решение кои са съответните ограничения, Европейската комисия е подготвена да прегледа дали те са задоволителни предвид на решението на Съда. "
Според Българско дружество за защита на птиците препоръчаният сега проект за ръководство не може да реализира използване на решението на Европейския съд по делото " Калиакра ", както и на рекомендация на Бернската спогодба. Мерките са незадоволителни, някои от тях са несъответствуващи, изключително що се касае до предпазените зони за птици, считат специалистите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР