Българският участък на Дунав мост посреща днешния Ден на Европа

...
Българският участък на Дунав мост посреща днешния Ден на Европа
Коментари Харесай

В Деня на Европа: Дунав мост - набръчкан асфалт, разбити фуги и дупки

Българският сектор на Дунав мост посреща днешния Ден на Европа – 9 май, с набръчкан асфалт, разрушени фуги, трептения и дупки

Очакваните румънски посетители, които ще отбележат дружно в Русе 15 години от присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз, ще би трябвало да минат по трасето, където трагичното положение на българската част на моста контрастира внезапно с ремонтирания от румънска страна, съобщи

Още при започване на моста първите три дилатационни фуги са с разрушени основи и по тази причина при прекосяването на камионите решетките подскачат и се тресат, като провокират и трептения, на които е подложен целият сектор към фугите. Резултатът е, че от тези трептения има напукани и откъртили се каменни парчета от структурата на самите отвесни колони.

Между другото, на тях са сложени годините на започване и на привършване на построяването на Дунав мост, като през 2022 година се навършват 70 години от началото на градежа му.

Освен счупените железни решетки с разрушена основа, водачите би трябвало да внимават и за отворилите се дупки. Наред с образувалите се коловози в настилката, има сектори с деформиран асфалт, който се е размекнал преди време, „ избутан “ е настрана и се е втвърдил още веднъж на огромни бабуни.

Падналите сегменти с арматура в основата на моста са мотив да се огледа оборудването и изпод. Има паднала замазка, която е била по самите колони, и по този метод те са останали единствено на бетон. Това е тъкмо в сектора, където са разрушени фугите и мостът се тресе от вибрациите от преминаващите тежкотоварни камиони.

Състоянието на Дунав мост не е вест, само че какво се случва с концепцията да се направи непълен ремонт, който след това бе избран като укрепителен, а след това като незабавен спешен. Към днешна дата са завършили всички процедури и най-вероятно главния ремонт ще стартира през месец юли, когато е туристическият трафик. Тепърва ще се уточнят схемата и методът на работа и прекосяване, само че по информация на Русе Медиа ще има дълготрайно изчакване, с цел да не се затваря напълно оборудването.

Ще се работи първо едната лента, като ще се отстрани асфалтът до постигане на бетонната повърхност. След осъществяване на оглед, в случай че е неотложно, ще се излива нова платформа на мястото на компрометираната. Ще би трябвало да се стопира краткотрайно придвижването, с цел да няма трептения, до момента в който узрее бетонът, и след това ще се минава към идната.

Надеждите на водачите са ремонтът да се случи относително бързо, а да не се проточи до идната годишнина през 2024 година, когато ще се отбележат 70 година от стартирането на Дунав мост или „ Моста на дружбата “ в употреба.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР