Българският цар Симеон II има една мечта, за която продължава

...
Българският цар Симеон II има една мечта, за която продължава
Коментари Харесай

Н.В. Цар Симеон II: България има огромен потенциал в културния туризъм и балнеологията

Българският цар Симеон II има една фантазия, за която продължава да работи. Да види по какъв начин България се трансформира в страна, която цени, обича и употребява пълноценно своята прелестна природа. Държава, която знае по какъв начин да покаже на света величието на своята богата история. Опитът на Н.В. Цар Симеон II е скъп, той е бил и специфичен дипломат на Световната организация по туризъм, основана в Мадрид.

В извънредно искрено изявление за списание „ DESTINATIONS – ULTIMATE GUIDE FOR YOUR HOLIDAY “, българският цар споделя освен своите хрумвания за бъдещето, само че и съкровени персонални мемоари.

- Ваше Височество, един въпрос, който може да ви изненада. Не е загадка, че сте прекарал огромна част от живота си на път, само че знаете ли броят на страните, които сте посетил?

- През живота си съм пътувал в действителност доста. Държавите, които съм посещавал са почти към 80.

- За целия свят последните две години бяха белязани от пандемия и невиждани ограничения, ограничаващи свободното придвижване на хората. Това удари мощно и туристическия бизнес. Доколко сполучливо се оправи България като страна с тази доста комплицирана обстановка?

- Бих споделил, че в тази рецесия с вируса, България се оправи релативно добре като ограничения и система, ужасяващо обаче ниско е равнището на имунизираните хора! Странно е, че в 21 век, когато науката е толкоз напреднала, отпорът у нас е толкоз огромен. Дали въз основата на суеверия и предразсъдъци? Сравнено с другите европейски страни, процентът е шокиращо невисок. Хората би трябвало да са уверени, че едно вярно справяне с пандемията, ще е потребно за всички. Ще се улесни живота като цяло, пътуването.

- Както всяка една рецесия, по този начин и пандемията от ковид, сътвори и благоприятни условия. Трудностите, свързани с пътуванията в чужбина, станаха причина доста повече българи да почиват в родината и даже да я преоткрият. Кои са вашите обичани места в нашата страна?

- Много хора фактически взеха решение, и това не е единствено в България, да почиват и пътуват в личните си страни. И това не е неприятно. Така те опознаха по-добре страните си и оказват помощ на локалната стопанска система. Аз самият съм по-скоро алпинист, и въпреки, че имаме отлично морско крайбрежие, за мен разходката в планината си остава незаменимо наслаждение.

- Известно е, че Вашият татко цар Борис III е обичал доста българските планини. Какви са Вашите детски мемоари от разходките в гората дружно с него?

- Спомените ми от това време са и малко и доста. Баща ми умря, когато бях на 6, само че си припомням за излетите ни в Искърското дефиле, многочислените направления в Рила, както и последното ни нанагорнище, дружно и със сестра ми, на връх Мургаш – Стара планина, през далечната 1943-та година.

- Цар Борис III има и богата сбирка от ловни титли. Вие практикувате ли ловджийски туризъм или предпочитате тишината и усамотението, което дава планината?

- Бил съм ловец, само че от 1983-та към този момент не ловувам. Това, което ми липсва в действителност са местностите, природата и приятелите. Сега към този момент съм некадърен да уловя и една риба – с годините съм станал очевидно по-жалостив. Тук държа да подчертая, че болшинството от ловците същински обичат природата, грижат се за нея, пазят я. Тъжно ми е, че през днешния ден постоянно са обект на нападки и несправедливи обвинявания.

- Мнозина български класици от Иван Вазов през Йордан Йовков и Алеко Константинов ни оставят в творбите си незабравими картини от българската природа. Имате ли обичано литературно произведение или фрагмент, обвързван с хубостта на родината?

- Аз съм човек, който чете доста и разнородни книги, въпреки, че най-вече се придържам към исторически, теологични и биографични. И затова е мъчно да кажа за някой преднамерено обичан. Но при все че, от българските създатели, изключително одобрявам Алеко Константинов.

- Паркът на двореца “Врана ”, който е отворен за гости в почивните дни събота и неделя, бързо се трансформира в желано място за софиянци и гостите на столицата. Кое е Вашето обичано място в парка, който е основан от дядо Ви цар Фердинанд?

- Една от огромните поляни в парка. Но и тук е мъчно да избера – паркът на Врана е толкоз хубав и разнороден! Дори и през днешния ден, повече от 100 години откакто дядо ми – Цар Фердинанд го сътвори, разположението на масивите е към момента същото.

- Имате многочислени контакти и другари в целия свят. Когато ваши близки посещават нашата страна какви препоръки най-често им давате?

- По принцип заобикалям да поучавам. И в случай че споделям нещо, то то би било – да не бъдат предубедени, сами да си създадат оценките, само че изключително внимание да извърнат на нашата красива природа, която уви… ние тук одобряваме за даденост и не ценим задоволително.

- Ние българите справедливо се гордеем с националната си кухня, която е оценена и от доста чужденци, имали щастието да я опитат. Кое е вашето обичано българско ядене?

- Кухнята ни е разнообразна, че е мъчно да избера единствено едно съответно обичано ядене. Но от времето, когато бях в заточение, нещо, което ме връщаше постоянно към България бе нашата си фасул супа. Тя, и българското кисело мляко, което е и по този начин известно, са да кажем, обичаните ми храни.

- Сякаш всички в България са единомислещи, че туризмът би трябвало да бъде народен приоритет и основа на един дълготраен проект за развиване и разцвет. Но какво би трябвало да се направи, с цел да може нашата страна да се възползва по най-хубавия метод от прелестните естествени дадености, с които разполагаме?

- Трябва съответно и целеустремено рекламиране на типовете туризъм тук. И да се взима опита от страни с триумфи в тази сфера като Австрия, Испания, Италия, Швейцария, да вземем за пример.

- Има ли нещо, за което съжалявате, че не успяхте да свършите в региона на туризма за времето, в което бяхте министър-председател на страната?

- За 4 години постигнахме не малко, само че постоянно има какво още да се доразвие. Ето образец са табелките, които ние започнахме – изписване на латиница имена на обекти, местности, информация в музеи. Днес, години по-късно този развой уви като че ли е спрял. На доста места няма латински надписи или пояснение, най-малко на британски език! Как чакаме чужденците да ни посещават тук, в случай че няма да могат да схванат нищо? Или инфраструктурата – тя е реклама или антиреклама за една страна. А нашата, бих споделил, не е изключително на равнище. Нито пътища, нито обикновени други битовизми.

- В кои сфери на туризма, съгласно Вас, страната ни има максимален неразкрит капацитет?

- Културния туризъм. Ски и морски туризъм имаме развити. Но културния, а и балнеолечебния туризъм, които са с голям капацитет, са или едва развити, и едва рекламирани!

- Винаги сте казвал, че е значимо да се гледа напред в бъдещето и да се мисли в по-голяма переспектива. Как виждате развиването на туризма в България в идващите 10 или 20 години?

- Това бъдеще зависи доста от самостоятелните старания на всеки – на обособения ресторант, хотел, курорт, виновна институция, по този начин щото да поставяме общи старания и без хитрини на дребно. Трябва да се постараем. Има не малко образци за страни, които се провалиха в туризма тъкмо поради не положителни практики и неточно отношение по отношение на туристите. Правилното съответствие на цена по отношение на артикул, положителното отношение към госта, качествената услуга – това са методите. И дано не забравяме, че 1 отрицателна оценка е доста по-силна от 100 позитивни. Като цяло виждам и недостиг на усмивки.

- Оставате ли и през днешния ден оптимист за България, макар компликациите, пред които сме изправени?

- Човек би трябвало да е реалист. И България има не по-малки благоприятни условия да успее. Особено в този момент, като страна член на Европейски Съюз!

Автор: Кристиан Иванов

Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР