Българският технологичен лидер Нетера е избран да предоставя телекомуникационни услуги

...
Българският технологичен лидер Нетера е избран да предоставя телекомуникационни услуги
Коментари Харесай

Нетера става стратегически партньор на Vodafonе Group и Orange Business Services

Българският софтуерен водач Нетера е определен да дава телекомуникационни услуги на водещите интернационалните оператори Vodafonе Group и Orange Business Services.

Партньорството с Orange Business Services (OBS) започва през 2009 година, когато Нетера е определена за главен снабдител на телекомуникационни услуги на територията на България. След извоюван интернационален търг Нетера към този момент е и извънреден снабдител на цялостна сложна услуга за територията на Хърватия, където оперират над 90 корпоративни клиенти на OBS.

„ Разширяването на бизнес партньорството ни с OBS на територия отвън нашата страна е доказателство за качеството на услугите ни, което изцяло отговоря на високите бизнес условия на огромните интернационалните оператори. В извоювания търг се конкурирахме с още 10 интернационалните оператори. Изграденото с годините доверие и високите ни стандарти на работа, ни дават опция да продължим преговорните ни връзки с OBS за в допълнение разширение на общите ни планове на Балканите. “, показа Невен Дилков, основател и шеф на Нетера.

Втората огромна стратегическа договорка на софтуерната компания, финализирана през последния месец, е с телекомуникационния оператор Vodafone Group. Той е новото попълнение към богатото портфолио от интернационалните клиенти на Нетера, измежду които са British Telecom, Turkcell Superonline, Verizon Business, Orange Business Services, Level 3, TATA Communications, China Telecom, UPC и други

Българската компания Нетера е утвърдена за снабдител на цялата Vodafone Group за услугите транспорт на данни и даване на Интернет достъп в страните от Централна и Източна Европа, прибалтийските републики и страните от Кавказкия район.

„ За своята над 20-годишна история Нетера съумя да се наложи като желан сътрудник за сложни телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа. През последната година увеличихме точките си на наличие с 25 % до 46 точки в България и още 18 в интернационален проект. Именно добре развитата и чудесно поддържана мрежа, предоставяща наличие на три континента и наличие в 21 центрове за данни, беше една от главните аргументи да бъдем определени за сътрудник на Vodafone Group за тази голяма територия. “ - добави Невен Дилков.

Паралелно с увеличение на точките си на наличие, Нетера продължава да влага и в увеличението на прозрачността и достъпността на услугите си. След като предходната година стартира портала my.neterra.net, който разрешава автоматизирана поръчка на услуги и гарантиране на осъществяването им в границите на часове, към този момент има добавена и нова функционалност. Тя още веднъж е неповторима за българския пазар като дава опция на всеки клиент на компанията да следи в действително време качеството на предоставяните от Нетера услуги, попречване на съмнителна интензивност и работата на потребителски системи и съоръжение.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР