- Българският стартъп BUNKER BG строи висок клас бункери, предпазващи

...
- Българският стартъп BUNKER BG строи висок клас бункери, предпазващи
Коментари Харесай

Българският стартъп, който предлага да ви построи бункер

- Българският стартъп BUNKER BG строи висок клас бункери, предпазващи при повреди, катаклизми и безредици. - Компанията търси вложител, с цел да построи план за бункер за сред 200 и 500 души. - Целта е цената да стане налична и за по-широк кръг от клиенти.
" Ако пристигна краят на света, аз има ли смисъл изобщо да пребивавам, в случай че извън е нуклеарна зима. "

Това е един от честите въпроси, които получава от клиентите си Любен Сигридов, притежател на компанията за произвеждане на бункери BUNKER BG. Според Сигридов отговорът е доста елементарен и той дава и по-широк и дълготраен небосвод на бизнеса му, който се простира доста оттатък концепцията за дом, в който да прекарате финала на човечеството.

" Не е единствено краят на света, бункерът ви пази не просто от апокалипсис, а от доста други неща ", споделя той. Дава образец с повреди, сходни на тази в Чернобил, при които първите няколко дни са най-опасни. Списъкът е дълъг: химически повреди, слънчево изригване, безредици, до момента в който обстановката бъде овладяна.
Реклама
Компанията е start-up. Произвежда висок клас бункери и сега работи по няколко поръчки на частни клиенти и по няколко други е в развой на планиране. Към момента не доста хора могат да си разрешат сходно оборудване, отговарящо на всички условия и с обзавеждане като апартамент с неща като фитнес, СПА и така нататък под къщата си. Компанията търси и вложител, с който да стартират производството на бункери за по-голям брой хора на по-достъпни цени. Има интерес от чужбина и неотдавна се водят диалози с два вложителя.

След военното навлизане на Русия в Украйна Сигридов споделя, че телефоните са почнали да звънят. Има срещи и запитвания от друго естество. " Предвидливите хора знаят, че лишава сред година и две за цялостно завършване, тъй че, в случай че някой има предпочитание, в този момент е моментът, да не кажем, че малко е изтърван ", изяснява той.
Бункерът разполага с самостоятелни системи за въздух, вода и електричество В началото е пандемията
Идеята се образува при започване на пандемията, като компанията " Бункер БГ " е учредена през май 2020 година Тогава основателите стартират да се замислят за рисковете, в случай че светът тръгне в една по-лоша посока и се появи по-тежък вирус от ковид-19.

" По това време не беше ясно какъв брой е сериозен и има ли някаква предварителна защита за жителите. Единствената предварителна защита е бункер с пречиствателна станция за пречистване на въздух, който филтрира против радиоактивни, химически, вирусни сътрудници ", изяснява Сигридов.
Реклама
" Живеем в доста смутни времена. След пандемията пристигна война. После не е ясно какво ще последва. Пренаселеността на планетата и замърсяването на околната среда рано или късно ще стартират да водят както до климатични промени, по този начин и до войни, за жалост. Особено като стартират да се изчерпват питателните ресурси ", споделя Сигридов.

Той самият е приключил квантова електроника в Софийския университет и е магистър по квантова физика. Учил е за капиталов съветник, занимавал се е с създаване на програмен продукт и недвижими парцели. Опит с бункерите няма, само че знанията по физика и контактите оказват помощ да изследва сферата и да разбере какви са минималните условия, които би трябвало да покрива едно такова оборудване.

" Не е просто един бетон, който се отлива, както са старите бомбоубежища по времето на социализма. В момента има доста по-модерни технологии ", изяснява той.
Свят подземен
Компанията е в контакт с някои от компаниите, които построяват сходни частни уреди в Америка и Европа, като швейцарски сдружения също са им сътрудници, като и оттова се черпи най-големият опит. Държавата има обичаи в строителството на бункери, тъй като законът там изисква всяка къща над избран брой хора да има бункерно оборудване под нея. В българския екип има и хора, които са взели участие в построяването на бункери в предишното.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Телекоми 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама
От основаването до момента компанията си е изяснила концепцията и рекламната тактика, построила е екип, натрупала е познание по какъв начин се прави. Отворила е и франчайз в Лондон с една строителна компания там. Има запитвания, в това число от капиталов фонд, който демонстрира интерес. Имало е и контакт с американска компания, която е предложила партньорство - да доставя бункери, които " Бункер БГ " да предлага на българския пазар. Зад океана с пандемията ползата към бункерите се е вдигнал с над 2500%, споделя Сигридов. Там концепцията за бункери обаче е малко по-различна от тази на " Бункер БГ " - за всеобща приложимост се оферират главно контейнери, които се заравят в земята, като главната им цел е да пазят от естествени бедствия, като вихър и торнадо да вземем за пример, които могат да издухат къщата. " За страдание, те не покриват безусловно всички условия, такива, каквито ние желаеме да покриваме, защото се вършат от стомана и са по-скоро така наречените подслони. Те не са подобаващи за по-дълъг престой от месец, два, три. Човек душевен не може да издържи на толкоз тясно толкоз дълго време ", изяснява той. До партньорство не се стига, защото концепцията на " Бункер БГ " е друга.
Автономен живот
Компанията се нарежда като предлагаща бункери от най-голям клас. Това значи, че пазят от всичко, което може да заплаши човешкия живот: безредици и бомби, нуклеарна радиация, химически повреди. " При повреда първите три дни са най-опасни, тъй като вятърът и дъждовете и облаците носят химикалите, които ние дишаме. Ако имате бункер, се скривате вътре. Пречиствателните станции за въздух внасяме от Швейцария и те пречистват на 100% вашата среда ", споделя Сигридов. Бункерът е самостоятелна система за въздух, вода (посредством сондаж и пречиствателна станция) и електричество. Идеята е човек да преживее без външната система да може да му въздейства. Системите от най-голям клас на компанията разрешават престоят да може да бъде най-малко шест месеца и от горната страна.

В системите и издържането на попадения от снаряди се крие и разликата сред бункера и бомбоубежището. Бомбоубежище устоя на директно попадение от снаряд, до момента в който устойчивостта на бункера зависи от дълбочината, на която е заровен той, какъв брой дебели са стените и какъв брой арматура е вложена.

По отношение на сигурност компанията предлага разнообразни равнища на отбрана, като да вземем за пример разнообразни разновидности за централните входни порти. Инсталира сензори извън и вътре на бункера, които да наблюдават околната среда. На приложение на телефона притежателят може да получава непрестанна информация за обстановката, в това число и през камери.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
При предаването на бункера се вършат няколко теста, при които взе участие самият клиент. Издава се така наречен Червена книга с цялостен инструктаж при другите обстановки по какъв начин се реагира, какви храни би трябвало да има и така нататък
Подземен разкош
Основният възпиращ фактор е цената - едно сходно оборудване коства колкото огромен апартамент или мезонет в центъра на София към Докторския монумент.

Най-финансово преференциално на един клиент излиза да си закупи имот и още преди да построи къщата, да се свърже с компанията, която да пристигна на оглед, да реши терена и в случай че има опция, да се построи бункер. Прави се абстрактен план с архитекта, като клиентът споделя какво систематизиране желае, както и равнищата на съоръжение и на сигурност и следва механически план за всяка част от системите. (Ако къщата е към този момент построена, според от терена остава опцията той да бъде изработен в двора.)

" В основите на къщата се поставя бункерът и тя се построява от горната страна. Това е най-изгодно на клиента, тъй като се разпределя себестойността на плана в цялата РЗП ", изяснява Сигридов.

Въпреки че първичната асоциация с бункера е, че е нещо, което се надяваш в никакъв случай да не ти се постанова да ползваш, обзавеждането му го прави по-рационална инвестиция и в спокойно време. " Той ще е обзаведен като апартамент от вътрешната страна и ще е част от потребната повърхност на къщата, само че подземен. Ще имате фитнес, сауна, билярд, телевизия, микро СПА център и вие си го ползвате всекидневно, в случай че живеете в къщата ", изяснява Сигридов. " Т.е. инвестицията си заслужава. Единствено в миг на потребност при спешна обстановка може при влизането долу да пандизите бункерната врата, която да херматизира всичко и да сте спокойни ", споделя той. Профилът на клиентите, на които се построяват бункери сега, са хора с благоприятни условия, които желаят да защитят фамилията си, изясняват от компанията. Инвестицията не е за покупко-продажба, а с цел да остане за идващите генерации.

" Бункер БГ " има подписан меморандум за съдействие със строителния " Маркан холдинг ", вложител в плана OKOL Lake Park до язовир " Искър ". Така тези, които желаят да имат парцел в комплекса, ще имат опция при предпочитание да имат и бункер изпод.
За междинната класа
Колкото до междинната класа, има над 150 бомбоубежища или укрития в страната, строени по времето на социализма, които са изоставени, запуснати и негодни за потребление, изясняват от компанията, като все още не е имало полемика за заделяне на средства за тяхното възстановяване.

Проектите за частни клиенти на " Бункер БГ " пък са много скъпи и не са налични за естествения жител. Затова и от компанията, желаят и пробват да намерят вложител, с който да могат да осъществят план за повече хора, да вземем за пример наоколо до София за сред 200 и 500 души. Тъй като системите за въздух, сила и вода са главното, което оскъпява, концепцията е да има един общ огромен бункер с общи пространства като трапезария, кухня, фитнес и занимания и да се продават места в него като дребни апартаментчета, по този начин както се купува паркомясто в една нова постройка, изяснява Сигридов. Общите пространства като фитнеса, игралната зала или боулинга той дефинира като извънредно значими. " Много хора си мислят, че това са капризи, а в действителност изобщо не са. Те са доста значими за психическата резистентност, когато си затворен дълго време ", споделя той.

До момента високата цена обезсмисля начинанието, като задачата е да може да се реализира цена що се касае за паркомясто - 10 - 20 хиляди евро. Възможен е модел и с дълготрайно отдаване чартърен. Цената зависи от това какъв брой ще е огромен бункерът, като по-голям значи и опция за по-ниска цена. За всичко това обаче се търси вложител, като все още се водят диалози с два. Или планът остава за бъдеще време.

Колкото до войната, която Русия води в Украйна, очакванията са тя да завърши оптимално бързо, тъй като става въпрос за човешки живот.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР