Българският президент Румен Радев обяви трети парламентарни избори в България

Българският президент Румен Радев обяви трети парламентарни избори в България ...

Ройтерс: България отива на избори с надежда за изход от кризата


Българският президент Румен Радев обяви трети парламентарни избори в България за 14 ноември с надеждата, че ще сложат край на политическата криза в страната, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс.

Медията коментира очакванията от българска страна, че ще бъде сформирано редовно правителство, което да преведе България през пандемията от коронавирус и да гарантира ефективно използване на мащабните средства за възстановяване на ЕС.Още по темата15 сеп 2021 15:5312115 сеп 2021 14:0536615 сеп 2021 12:5648

Радев, който се кандидатира за преизбиране на същата дата, 14 ноември, ще разпусне парламента и ще назначи ново служебно правителство на 16 септември.

Народният гняв срещу широко разпространената корупция в най-бедната държава-членка на Европейския съюз сложи край на почти десетилетие политическо господство на бившия дясноцентристки премиер Бойко Борисов. Но борбата и съперничеството между опонентите му в раздробения парламент след изборите през април и юли им попречиха да изградят мнозинство за правителство.

До голяма степен се очаква Радев да назначи в четвъртък повечето от временните министри, встъпили в длъжност през май. Той отказа да посочи имената на членовете на новата временна администрация, която ще представи в четвъртък, но заяви, че ключовата цел - да се възстанови доверието на българите в държавните институции - ще остане непроменена. По-рано днес временният премиер Стефан Янев заяви, че очаква да запази поста си.

Временното правителство спечели поддръжници сред мнозина, защото разкри, че предишният кабинет на дългогодишния управляващ Бойко Борисов е похарчил милиарди пари на данъкоплатците за инфраструктурни проекти без съответните поръчки, наред с други недостатъци.

Двама от най-популярните временни министри, министърът на икономиката Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев, обаче вероятно ще останат извън новия кабинет, като се очаква двамата да създадат своя политическа фракция.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg