Българският президент Румен Радев благодари на президента на САЩ Доналд

...
Българският президент Румен Радев благодари на президента на САЩ Доналд
Коментари Харесай

Радев благодари на Тръмп във Варшава за американските военни у нас

Българският президент Румен Радев благодари на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за неговото наличие на самодейността " Три морета " и ясно декларираната поддръжка за развиването на района. Това оповестяват от прессекретариата на Президентството във връзка визитата на Радев във Варшава на лидерската среща " Три морета ".

" Разгръщането на американски елементи в България и взаимните тренировки на въоръжените сили на двете страни способстват за покачването на бойните качества на Българската войска ", е декларирал президентът от трибуната на самодейността " Три морета " във Варшава.

Радев е коментирал поставената цел за повишение до 2% от брутния вътрешен артикул на разноските за защита на сътрудниците в НАТО. Според него е належащо вложението на повече средства да се трансформира в действителни бойни благоприятни условия.

" Живеем в динамични времена, които слагат пред нас непредсказуеми и многообразни провокации от позиция на сигурността. Именно по тази причина България уверено има вяра в нуждата от обща и поредна политика ", съобщи президентът пред гостите на форума.

В рамките на самодейността президентът е подчертал, че повече вложения и общи планове в областта на инфраструктурата, енергетиката и дигитализацията в района на трите морета - Черно, Адриатическо и Балтийско, ще донесат добавена стойност за жителите в Централна и Източна Европа и ще създадат целия Европейски съюз по-конкурентоспособен и целенасочен.

" Устойчивото развиване на нашия динамичен район зависи от умеенето ни да координираме своите политики, да дефинираме ясно и да пазиме общите си цели ", добавя Радев.

В самодейността " Три морета " вземат участие дванадесет страни от района - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, като в тазгодишния формат се включиха и Съединени американски щати. В рамките на форума държавните глави на страните разискват опциите за разширение на съдействието си в основни сфери като енергетика, цифрова стопанска система и сигурност, превоз, инфраструктура, околна среда, селско стопанство и туризъм.

Участващите страни взеха решение да бъде основан бизнес конгрес към самодейността " Три морета ", в който ще вземат участие бизнесмени от дванадесетте страни.

България приветства решението, a президентът Радев показва, че отварянето на самодейността към частния бранш ще сътвори спомагателен тласък за двустранно и многостранно съдействие в стопанската система, науката и енергетиката.

" Жизненоважно е политическите старания на форума да бъдат подкрепени от действителни бизнес начинания, които ще имат принос за действителното свързване на страните от района ", отбелязва Радев.

Посещението на президентаще продължи с присъединяване в Световния конгрес във Варшава, проведен от Атлантическия съвет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР