Българският премиер Гълъб Донев и неговият северномакедонски колега Димитър Ковачевски

...
Българският премиер Гълъб Донев и неговият северномакедонски колега Димитър Ковачевски
Коментари Харесай

Донев и Ковачевски дадоха старт на строителството на част от Коридор 8

Българският министър председател Гълъб Донев и неговият северномакедонски сътрудник Димитър Ковачевски сложиха началото на строителството на част от стратегически значимия Коридор номер 8, който би трябвало да свърже Италия,Албания,Република Северна Македония и България.

Коридорът стартира от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс, а оттова минава през Тирана, Скопие, Куманово, Беляковце, Крива паланка, Деве хълм, Гюешево, София, Пловдив и Варна/Бургас. Проектът в частта на югозападната ни съседка стои неосъществен от години, само че сега се строят железопътна линия, планувана е и автомагистрала до България.

Ако планът бъде осъществен напълно, това може да сътвори интермодална връзка сред Черно и Адриатическо море. Работата по първите два сектора - от Куманово до Беляковце и от Беляковце до Крива Паланка би трябвало да завърши до края на 2025 година

" Железопътното трасе по Коридор номер 8 е значимо за страните по неговото продължение както за България, за Северна Македония, по този начин и за Албания и безспорно ще способства огромна добавена стойност за развиването на целия ни район ", сподели Донев по време на церемонията.

Според северномакедонския министър председател с сходен план страната става " кръстовище на Балканите ".

Събитието идва на фона на все по този начин изостреното напрежение сред София и Скопие, откакто тази седмица се чака в Благоевград да бъде открит македонски клуб с името " Никола Вапцаров "

Събитието идва на фона на ново напрежение сред двете страни. За неделя е планувано откриването на македонски клуб в Благоевград с името “Никола Вапцаров “. На него ще участва водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР