Българският премиер Бойко Борисов изрази дълбокото си съжаление за депортацията

...
Българският премиер Бойко Борисов изрази дълбокото си съжаление за депортацията
Коментари Харесай

Борисов в Македония: Скърбим за всеки човешки живот, пратен да изгори в нацистките лагери

Българският министър председател Бойко Борисов изрази дълбокото си страдание за депортацията на евреите от днешните земи на Македония в словото си по време на възпоменателната гала в Скопие във връзка 75-ата годишнина от депортирането на евреите от днешните македонски земи.

Борисов е първият български министър-председател, който взе участие в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. 

Ние доста скърбим, съобщи Борисов и прикани да не забравяме нито един човешки живот, " пратен да изгори " в лагерите на гибелта.



Той акцентира позитивната роля българския народ, черква, интелектуалци, общественици, под чийто напън евреите от България не са изпратени в лагерите на гибелта, а защитаваният в загадка проект за депортирането е спрян в последния миг и с помощта на дейната интервенция на подпредседателя на Народното събрание тогава Димитър Пешев.



" В събота в една от най-големите синагоги в Европа и сигурно най-красивата - в София, имаше празненство, в което бяха представители на еврейските комитети по света... доста скъпи посетители. Тогава ние направихме бездънен реверанс пред българския народ, черква, интелектуалци, общественици, които в тези най-жестоки времена може би са съумели да спасят 48 000 евреи. Затова българският народ заслужава огромно почитание ", сподели Борисов.

Той прикани политиците да помнят и в никакъв случай да не повтарят закононарушения като Холокоста.



Борисов и македонският му сътрудник Зоран Заев

Снимки: Правителствена пресслужба на Министерския съвет

" Само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки и кръвопролитни събития. И по тази причина смисълът, с изключение на да изкажем своя реверанс, тъга към убитите, е да изведем заключения. Да разберем, че на Балканите би трябвало да градим, да работим дружно, да вървим към по-добро устройство, народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята. Никога да не го забравяме, несъмнено, само че да не позволяваме политиците такива неточности. Ако, пази Боже, допуснем отново сходни събития, значи сме доста глупави и носим отговорност сегашните политици. "

" Не сме ги не запомнили - те са в нашето схващане, по тази причина сме пристигнали - да почетем, да скърбим с македонския народ за тези, които не са съумели да се измъкнат живи от нацистката машина на Химлер ", приключи Борисов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР