Българският посланик във Великобритания Марин Райков се противопостави на идеята

...
Българският посланик във Великобритания Марин Райков се противопостави на идеята
Коментари Харесай

Казусът "Улиям Гладстон": В Лондон се обсъжда преименуването на парк с неговото име


Българският дипломат във Англия Марин Райков се опълчи на концепцията парк " Улиям Гладстон " в Лондон да бъде преименуван. Инициативата е на локален народен представител и е от преди година.

Снимка: btvnovinite.bg


Причината за проблема е, че бащата на фамозния английски общественик е бил робовладелец. Марин Райков е изпратил две писма - до лондонския кмет Садик Хан и до локалната власт в регион Брент, в които напомня основната роля на Уилям Гладстон за английската и българската история и приканва името на парка да бъде непокътнато.

Снимка: btvnovinite.bg


„ Беше значимо да реагираме авансово, с цел да не бъдем сложени пред приключен факт. Аз бях подтикван значително и с и от реакцията на българската общественост, в това число и в Брент “, уточни Марин Райков.

Снимка: btvnovinite.bg


По думите му да преименуваш към този момент наричан на такава огромна фигура обект, това преди всичко е и предизвикателство към чувствителността на българския народ, само че и на британците, тъй като Гладстон е индивидът, който свързва името си с въвеждането на всеобщото право на гласоподаване, с общодостъпното обучение, т.е. той фактически е една доста прогресивна фигура.

Снимка: btvnovinite.bg


Марин Райков изясни още, че е бил предизвикан да заеме дейна позиция, тъй като това е индивидът, който е подкрепил българите след Априлското въстание. „ Това е индивидът, който постоянно е подчертавала благосклонностите си към българския народ и отстоявал идеите му, в това число и във връзка с нашата идея в Македония “, уточни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР