Българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов ще остани извън

...
Българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов ще остани извън
Коментари Харесай

Милков: Посланик Ангелов остава в София до истинската промяна в РСМ

Българският дипломат в районен съд Македония Ангел Ангелов ще остани отвън страната, до момента в който София не види признаци за смяна. Цинично е да се разискват планове с РСМ, до момента в който Християн Пендиков лежи в болница.

Това съобщи външният министър Николай Милков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министър Милков през днешния ден беше изслушан на съвещание на Комисията по външна политика. Специално ръководителят на Комисията Екатерина Захариева предложения на чуването и дипломат Ангел Ангелов, от който народните представители да научат от първа ръка за обстановка в РСМ и отношението към жителите с българско съзнание там. Изслушването става на фона на жестокия побой нанесен над македонския българин Християн Пендиков.

„ Ако РСМ продължава по този начин да се държи, е допустимо още веднъж да сложим несъгласие. Цинизъм е да се разискват планове за екопътека с РСМ, до момента в който Пендиков стои в болница “, сподели Милков.

Ако РСМ желае да продължи да върви по европейския си път, би трябвало да извърши своите поети задължения, България би трябвало само да следи за това осъществяване, акцентира той.

Милков посочи, че сме отворени за разговор, в случай че се разискват планове за отбрана на българите в РСМ и те ще бъдат на дневен ред.

„ Ако това не се случи, можем да стопираме други междуправителствени такива “, акцентира още Милков и продължи: „ Не може, до момента в който Християн Пендиков лежи в болница, да получава закани за живота си, това приказва за цялостна безотговорност и увереност, че тези хора няма да бъдат разпознати от управляващите в РСМ. В рамките на всички интернационалните организации, на двустранен разговор, на Европейски Съюз, ще се повдигне въпроса и пред Организацията за сигурност и съдействие, както и пред Съвета на Европа. Нещата не могат да не престават по този начин, както бяха. Трябва да се разбере ясно, че и нещата би трябвало да се трансформират, ние ще разгледаме редица съставни елементи и детайли на нашето двустранно съдействие “.

Относно думите на президента на РСМ, Стево Пендаровски, да не влизат на македонска територия български жители по време на честването на рождението на Гоце Делчев на 4-ти януари, Милков посочи, че Министерствата на вътрешните работи би трябвало да решат тези въпроси, с цел да се избегнат такива провокации.

„ Нашият дипломат ще бъде отвън РСМ, до момента в който не забележим признаци на някаква смяна и опция той да се върне назад. Това е знак на твърдо отношение, че не може да се продължава повече по този начин. Декларации имаме доста, само че желаеме дейности – санкции на хора, които са направили закононарушения против българите в РСМ. Всички помним по какъв начин подпалвачът на български клуб в македонската страна получи условна присъда и след това пееше на митингите там. Така се трансформира в народен воин “, напомни още Николай Милков.

Посланик Ангелов: РСМ не санкционира антибългарското говорене

Основният проблем е, че антибългарското говорене не беше осъдено от дейностите на Министерство на вътрешните работи в районен съд Македония. Това съобщи посланикът ни в РСМ Н.Пр. Ангел Ангелов.

Нашия дипломат беше извикан през днешния ден от ръководителя на Комисията по външна политика Екатерина Захариева, с цел да запознае народните представители със обстановката в РСМ, където предходната седмица беше грубо пребит македонският българин Християн Пендиков.

„ Не може външният министър на РСМ да пристигна в София, да приказва с Пендиков и да визира тематиката за нахлуване от ненавист и през вчерашния ден вечерта заместник-министърът на локалното самоуправление да се появява в някаква емисия и да споделя, че Християн е атакуван, тъй като е имало конфликт с наркодилъри и това да е било цялата незаконна активност “, сподели дипломат Ангелов.

Той акцентира, че са неприемливи обвиняванията за някаква престъпна активност, която управляващите в Скопие желаят да вменят на жертвата на жестокото нахлуване.

„ Недопустими са изказванията, че Пендиков е бил съден за разпространение на опиати. Той напусна страната с паспорта си, преминавайки граничен надзор, т.е. никой не го търси “, посочи дипломат Ангелов.

Той съобщи, че Пендиков е подал в края на декември молба за българско поданство с изваждането на документ за съдимост, публикуван от РСМ.

„ Да се разгласяват такива подправени вести е немислимо “, акцентира дипломат Ангелов и добави. „ Ние, като дипломати, сме изпратени да градим мостове, само че за танго трябват двама, трябват старания и от РСМ “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР