Българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест

...
Българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест
Коментари Харесай

От МВнР изпратиха протестна нота за оскверняването на костницата Ледена стена в Ниш

Българският дипломат в Белград Радко Влайков е изразил изострен митинг в Министерството на външните работи на Република Сърбия, оповестиха от Министерство на външните работи.

Повод за възмущението на българската страна е поругаването на военния паметник-костница " Ледена стена " край Ниш. В мемориала почиват костите на 2 015 български бойци, починали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората международна война.

Българският посланик е връчил нота, в която се упорства за незабавното изтриване на провалите върху паметника, за незабавното откриване на причинителите на поругаването, които да понесат отговорност в сходство със законите на Република Сърбия. От българското външно министерство упорстват формалните сръбски управляващи да се разграничат изрично от сходни вандалски актове.

Посланик Влайков е изразил увереност, че сходно посягане върху военния монумент е в цялостно несъгласие с климата на двустранните връзки и персоналната ангажираност за тяхното развиване на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Особено терзание е изразил българският посланик от обстоятелството, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява боязън в навечерието на изборите за национални препоръки на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 година В изборите взе участие и Национален съвет на Българското национално малцинство.

Този случай е следващото доказателство, че на локално равнище от време на време изскачат рецидивите на предишното. До някои региони в Сърбия към момента не е достигнала информацията, че на най-високите равнища на двете страни и държавни управления се работи за историческо помиряване, е декларирал дипломат Райков.

От сръбското външно министерство са изразили страдание от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е недопустим и в дисонанс с отличните връзки сред двете страни. По време на срещата е стихотворец явен ангажимент от сръбска страна за неотложно деликатно изследване и реакция по случая.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР