Българският поет и литературовед Йордан Ефтимов е носител за тази

...
Българският поет и литературовед Йордан Ефтимов е носител за тази
Коментари Харесай

Йордан Ефтимов е носител за тази година на наградата Дъбът на Пенчо“ за цялостен принос

Българският стихотворец и литературовед Йордан Ефтимов е притежател за тази година на премията за принос в литературата „ Дъбът на Пенчо “. Тя се връчва за изцяло творчество или за обособени книги с принос в модерната българска литература.

„ Дъбът на Пенчо “ е основана през 2007 година от професора по славянски литератури и създател на една от меродавните истории на модерната българска литература Светлозар Игов. Той е и едноличното жури, което дефинира следващите носители на екстравагантната премия.

Наградата е в размер на 0 лева и включва грамота и аплодисменти от сътрудници на мястото, възпято от Пенчо Славейков в „ Псалом на поета “ в кв. „ Лозенец “, до изсъхналия дънер на дъба, под който обичал да стои.

Наградата се връчва на 28 май, в деня на годишнината от гибелта на Пенчо Славейков.

„ До момента премията е връчвана един единствен път за изцяло творчество, когато проф. Игов награждава Златомир Златанов. След това година след година той награждава обособени български поети, белетристи или литературоведи за техни напълно съответни произведения. Тя е и малко протестерска премия, премия, която по някакъв метод стачкува против това, че другите награди, с по-многобройни журита, с обичаи и с финансови обезпечавания, някак си, съгласно проф. Игов, не си правят напълно добре работата “, описа Йордан Ефтимов в „ Преди всички “.

Той ще бъде вторият притежател на премията за изцяло творчество. Връчването и ще бъде през днешния ден от 17.00 часа.

Още можете да чуете от изявлението на Диана Дончева с Йордан Ефтимов. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР