Българският плувец Антъни Иванов се прицели в олимпийско злато от

...
Българският плувец Антъни Иванов се прицели в олимпийско злато от
Коментари Харесай

Антъни Иванов се прицели в олимпийския връх в Токио

Българският плувец Антъни Иванов се прицели в олимпийско злато от игрите в Токио през 2020 година 18-годишният играч направи страховит дебют на международни шампионати и се класира осми на 200 метра в бътерфлай на шампионата в Будапеща.

Финалът на Иванов е едвам трети в историята на българското мъжко плуване на планетарни шампионати. Досега измежду осемте най-хубави бяха достигали единствено Денислав Калчев на 100 метра бътерфлай в Рим през 1994 година и Михаил Александров на 100 метра бруст в Мелбърн през 2007 година

" В Токио ще бъда на 21 години, което е отлична възраст за пробив в плуването. Там ще бъда дебютант на олимпийски игри, което по-скоро регистрирам като плюс за мен. Ще направя всичко да се приготвя добре и да нападам олимпийския връх ", съобщи Иванов на конференция в сряда.

Българинът няма да има време за отмора и още тази седмица отива на лагер в Камчия. Там той ще се приготвя за идното международно състезание за юноши и девойки в Индианаполис.

" Трябва да подобря някои дребни елементи. Имам запаси в плуването, което е добре за бъдещето. Четирима-петима състезатели от участниците в Индианаполис сме доста близо като времена и при малко шанс мога да взема орден ", сподели още 18-годишният плувец.

Неговият треньор Николай Вакареев съобщи, че е наясно кои съставни елементи би трябвало да се подобрят. " Имаме много запаси в старта и подводните обръщания. В България Антъни няма конкуренция и не забелязвахме тези неточности ", изясни той.

" На международното състезание обаче ясно се видя и в трите му плувания на 200 бътерфлай къде изоставаме. Ако подобрим тези съставни елементи, може да влезе в тройката в Индианаполис ", сподели още Вакареев.

Единствената българка с олимпийска купа в плуването - Таня Богомилова, се надява един ден Иванов да реализира още по-големи триумфи от нейните. " Антъни се отличава от останалите, тъй като е доста работлив и предан на това, което прави. Убедена съм, че реализира фантазията си на олимпиадата в Токио. "

" Дали Антъни ще остане в България или ще избере да учи и тренира в Съединени американски щати си е негово персонално решение и ние ще го подкрепим каквото и да е то ", сподели още изпълнителният шеф на българската федерация по плувни спортове.

В същото време министерството на младежта и спорта връчи спомагателен бонус от 5000 лв. на Иванов за представянето му в Будапеща. Българският плувец ще бъде премиран с общо 10 000 лв. дружно със сумата, която му се поставя по разпоредба за осмото място.

" Поздравления за неповторимия резултат и страстите, които ни донесе. Осмото място и край на международно състезание в плуването е удивително достижение. Смятам, че то би трябвало да бъде подтиквано в допълнение. Ти си едвам при започване на своята спортна кариера и ти искам да постигнеш още доста призови класирания ", обърна се министър Красен Кралев към огромната вяра на българското плуване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР