Българският писател Георги Господинов и преводачката Анджела Родел бяха обявени

...
Българският писател Георги Господинов и преводачката Анджела Родел бяха обявени
Коментари Харесай

Времеубежище на Георги Господинов спечели международната награда Букър

Българският публицист Георги Господинов и преводачката Анджела Родел бяха оповестени малко преди среднощ за носители на Международната премия " Букър " за романа " Времеубежище " - първата книга от български създател, печелила влиятелната премия, съобщи Агенция Франс Прес.

Престижната премия се присъжда за художествени творби от целия свят, които са преведени на британски език, а премията от 50 000 паунда (62 000 долара) се разделя поравно сред създателя и преводача.

Спечелилият разказ споделя за " клиника от предишното ", която предлага пробно лекуване на Алцхаймер.

За да се задействат спомените на пациентите, тя пресъздава атмосферата на отминалите десетилетия до най-малкия подробност.

Но с времето в клиниката стартират да идват здрави хора, които търсят избавление от ужасите на актуалния живот.

" Това е разказ, който приканва към размисъл и зоркост, само че и ни развълнува, тъй като езикът - сензитивен и прецизен - съумява да улови в духа на Пруст изключителната чупливост на предишното ", сподели френско-мароканската писателка и ръководител на журито Лейла Слимани.

Роденият през 1968 година романист и стихотворец Господинов е най-признатият в интернационален проект актуален български създател. Произведенията му са преведени на 25 езика.

Говорейки за номинацията на книгата, Господинов съобщи, че " това окуражава писателите освен от моята страна, само че и от Балканите, които постоянно се усещат отвън сферата на англоезичното внимание ".

Преводачът Родел е родом от Минесота, само че живее и работи в България. Нейни преводи на лирика и прозаичност са оповестени в литературни списания и антологии.

През 2014 година получава българско поданство за работата си и приноса си към българската просвета.

Миналата година Международната премия " Букър " беше присъдена на романа, написан в оригинал на хинди " Гробница от пясък " на индийската авторка Гйетанджали Шри в превод на Дейзи Рокуел.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР