Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда

...
Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда
Коментари Харесай

Георги Господинов с най-престижната италианска награда за литература |

Българският публицист Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска премия за литература " Премио Стрега Еуропео ".

Той е първият българин, почетен с премията, и първият публицист от Източна Европа, който я получава. Отличието беше връчено на гала в Торино на 17 октомври като заключителен акцент от Международния панаир на книгата - едно от най-големите литературни събития в Италия.

Романът " Времеубежище " завоюва в конкуренция с други четири книги на авторитетни създатели като носителя на " Гонкур " Ерве Льо Телие, немската писателка Ане Вебер - отличена с Немската премия за литература, румънската легенда Ана Бландиана.

Книгата на Георги Господинов е избрана за победител от жури, формирано от 20 италиански писатели - носители и финалисти на премията " Стрега " през годините. " Времеубежище " излезе в Италия през юни, в издателство " Воланд ", в превод на Джузепе Дел Агата, който също е отличен за работата си по превода на романа.

" Премио Стрега Еуропео " се подрежда измежду най-престижните оценки, печелени от Георги Господинов, дружно с европейската премия " Ангелус " (2019) и швейцарската " Ян Михалски " (2016). По-рано през годината българският създател получи датската премия " Цинклар " и премията " Узедом ", връчена от жури с ръководител нобелистката Олга Токарчук. В България " Времеубежище " беше разгласен за Роман на годината от НДФ " 13 века България ".

Наградата " Стрега "

Най-престижната италианска премия за литература " Стрега " е основана незабавно след войната, през 1947 година Нейният престиж се гради от имена като Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Дино Будзати, Примо Леви, които са я печелили през годините. Умберто Еко получава оценката през 1981 година за романа си " Името на розата ".

През 2014 година фондация " Стрега " взема решение да сътвори и европейско издание на премията - " Премио Стрега Еуропео ". За него се предлагат петима европейски писатели, преведени в Италия и спечелили значимо национално самопризнание в страните си. Още на първата година Георги Господинов попада измежду финалистите с италианското издание на " Физика на тъгата ", още веднъж в превод на Джузепе Дел Агата. Тогава победител е испанският публицист Маркос Торенте.

Международен панаир на книгата в Торино

Международният панаир на книгата в Торино е едно от най-големите литературни събития в Италия. В тазгодишното му издание бяха показани създатели като Мишел Уелбек, Роберто Савиано, Чимаманда Нгози Адичи. Организаторите регистрират рекорден интерес от гости, изясняват си го с обстоятелството, че през 2020 година, поради пандемията, панаирът не се състоя. Пълни зали и дълги опашки от фенове съпътстваха събитията, част от програмата на панаира в Торино.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР