Българският патриарх Неофит получи от името на Българската православна църква

...
Българският патриарх Неофит получи от името на Българската православна църква
Коментари Харесай

Българската православна църква е наградена за спасяването на българските евреи през ХХ век

Българският патриарх Неофит получи от името на Българската православна черква почетния знак "Шофар " на Организацията на евреите в България "Шалом " и на Обединението на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България ", както и документ за незабрава за 75-годишнината от спасяването на българските евреи, оповестява отделът "Връзки с обществеността " при Светия синод на БПЦ.

Наградата за БПЦ-БП е връчена с признателност за дейната активност по спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на гибелта по време на Холокоста и за битката на Църквата против дискриминирането на евреите у нас през интервала 1941-1944 година В Синодалната палата, с цел да благодарят още веднъж за доблестта и смелостта на БПЦ-БП, са пристигнали представители на всички еврейски организации.

Негово светейшество е поздравил гостите си, като е споделил, че "винаги сме чувствали обич и благодарност към нас. Да пребъде дружбата сред нашите нации, тъй като няма да забравим какво сториха предците ни за спасяването на българските евреи. Обичай близък си като себе си, е казано в Библията и ние ви обичаме като себе си, чувствайки сърдечна непосредственост и признателност ".

Патриарх Неофит е допълнил, че през годините Българската православна черква и еврейската общественост постоянно са си спомняли за компликациите през времето на Втората международна война, само че това е било и с възприятие на признателност за благодеянието, сторено от смелите български митрополити, отпред с екзарх Стефан и с Пловдивския митрополит Кирил, станал по-късно български патриарх. На срещата са участвали Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишкият свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод, и ставрофорният иконом Ангел Ангелов - нравствен надзирател на Софийската епархия.

Спасени български евреи от лагерите на гибелта са споделили свои мемоари от дните, когато единствената им вяра за избавление е била Българската православна черква. "Учим децата си, че България сподели "не " на фашизма. По-големите страни предадоха евреите, само че България се възпротиви ", е споделил доктор Александър Оскар.

Представителите на еврейските организации са споделили, че с помощта на Българската черква, щом са се прибрали в Израел, са открили положителни и здрави връзки с Йерусалимската патриаршия, на която и до момента оказват огромна помощ. Както и това, че и до през днешния ден не престават да учат внуците и правнуците си на български език и история. В знак на признателност българското учебно заведение в Израел носи името на българския патриарх Кирил. А споменът за жертвената обич на Светия синод на БПЦ се надяват да остане вечно в живата памет на всички оживели от лагерите на гибелта.

След срещата патриарх Неофит е посочил на гостите си заседателната зала, в която е взето съдбоносното решение Светият синод да се възпротиви и да се застъпи за еврейската общественост. Изпят е бил и тропарът на Петдесетница, който се пее преди всяко съвещание на Светия синод на БПЦ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР