Българският патриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество

...
Българският патриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество
Коментари Харесай

Патриарх Неофит благослови българите за Рождество Христово

Българският патриарх Неофит благослови българите за огромния християнски празник Рождество Христово - Коледа.

Патриаршеският благослов беше насочен на Божествената света литургия в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".На литургията бяха пристигнали доста вярващи, които желаят дружно да съпреживеят и почетат Христовото Рождество.

От амвона в храма Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на патриарх Неофит, произнесе патриаршеското и синодално обръщение запразника. В него се съдържат духовните и нравствените упътвания към Божия български народ.

" Нека демонстрираме християнската обич с делата си - освен в този блажен ден, само че и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и дейностите ни непрекъснато да бъдат ориентирани към всички тези към нас, които са в потребност или в неволя, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдалчество! Само тогава ще можем същински и почтено да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла наслада да честваме този свят празник ", се споделя в посланието.

Негово светейшество и митрополитите от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия означават, че сме пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова вяра за бъдещето да се поздравим с Новолетието и още веднъж означаваме единственото същински ново събитие в историята на човечеството - Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Исус Христос.

" Божият Син пристигна в нашия свят безшумно и с божествено примирение, беше посрещнат не с искра и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: " Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ " (Лука. 2:11). На това примирение Той ни учи и до през днешния ден (вж. Мат. 11:29) ", се напомня в рождественското обръщение.

Патриарх Неофит и митрополитите поздравяват с Христовото Рождество всички рожби на Светата ни Църква в рамките на родината ни и надалеч от нея, благопожелавайки здраво здраве, мир и берекет от Господа.

Нека демонстрираме християнската обич с делата си, приканват патриарх Неофит и митрополитите в посланието си.

" Докато имаме още време, дано повече от всичко да демонстрираме велико старание във вярата и добродетелта - в тях е ключът за тайната на благочестието, в тях е и едничката вяра за намиране на верния път в това по този начин комплицирано време, в тях е залогът, че ще бъдем с Христа и тук, и във вечността! " Това приканва Сливенският митрополит Йоаникий в посланието си до клира, монашеството и православните християни на Сливенска епархия.

Според него, в навечерието на 2022 година от Христовото Рождество връхлитат небивали тествания и бедствия, които смущават и тревожат милиони индивиди. Сливенският епископ счита, че причина за това е " оскудяването на вярата в Христос, от презрението към благочестието, от изоставянето на устрема към добродетелите ".

" Макар за последните 20 века стотици богослови да са изказали хиляди слова за Христовото Рождество, по-внимателните слушатели всеки път усещат, че остава нещо оттатък думите, нещо, което не може да бъде изказано, разказано, обяснено в цялост от човешката тирада. И в тази загадка не може да проникне нито най-проницателният човешки разум, нито неговата днешна горделивост - компютърът на изкуствения разсъдък “, споделя Йоаникий.Според него " огромна облага е човек да бъде благоверен ".

" Отиващата си година беше изпълнена с разнообразни огромни тествания. В битката с жестоката болест Covid-19 починаха голям брой индивиди. Немалко домашни църкви оредяха. Голям брой хора се разделиха със своите близки. Пожарите, наводненията, злополуките унищожиха човешки животи. Бедността, несигурността, страхът и болката разклатиха духовното равновесие на индивида. Какъв би трябвало да бъде отговорът на християнина към страданията на ближните и далечните? Този отговор е състраданието. Ние сме длъжни да укрепим в себе си това възприятие, с което е бил богат нашият народ, само че което е отслабнало в сърцата ни, които през днешния ден са закоравели и закрити за непознатата болежка. Чувството на съчувствие поражда взаимност, солидарността умножава силата на народа, прави го кадърен да преодолее най-страшните тествания. " Това споделя в своето обръщение Варненският и Великопреславски митрополит Йоан .

По думите му мирът в нашите сърца, в фамилията, в енориите, в колективите, където се трудим, в Църквата, в страната ни, измежду народите, измежду ближни и далечни - това е региона на християнското миротворчество.

Според владиката да бъдеш миротворец, значи не да нарушиш мира там, където той е реалност, само че да го изградиш, където е нарушен, и да съдействаш с всички способи да се излекува разделянето.

" Състраданието преодолява егоизма, бездушието, коравосърдечието, безчувствеността, жестокостта. Миротворството пък предотвратява враждата, разделянето и кръвопролитието. Християните са длъжни да реализират тези добродетели в персоналния и публичния си живот “, споделя митрополит Йоан.

Русенският митрополит Наум прикани всеки един от нас да даде своя принос към напъните и денонощната жертвена битка на лекаритеи медицинските служащи за оправянето с пандемията и съхраняването на човешкия живот.

По думите му в деня на Христовото Рождество нашето великодушие и нашите молебствия с особена мощ и упоритост би трябвало да бъдат с тях и за тях - да им дарува Господ здраво здраве и сили, с цел да съумеят да доведат до дъно водената от тях борба, която е битка за живота на всекиго от нас.

Митрополит Наум пожела тази „ христоподражателна обич да бъде наш блян и наша отличителна линия освен през днешния ден - в деня на Христовото Рождество, а и във всички дни от нашия живот “.

Старозагорският митрополит Киприан напомни, че още от първия си ден на земята Спасителят ни учи, че сърцето ни има очи, с цел да Го види, когато се е отдалечило от гордостта си.

Духовните пътеки изискват труд и самообладание, постоянно са изтъкани от болежка, само че постоянно приключват с разтуха, сподели митрополита.

На светлия празник Рождество Христово владиката възглави Света Златоустова литургия. В следобедните часове по традиция дворът на Митрополитския дом ще бъде отворен за миряните.

На 26 декември, когато Българската православна черква отбелязва Събор на Пресвета Богородица, архиереят ще бъде измежду българската общественост в Турция и ще възглави литургията в храма " Св. Стефан " в Истанбул.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР