Българският патриарх Даниил тръгва пеш от София към Рилския манастир.

...
Българският патриарх Даниил тръгва пеш от София към Рилския манастир.
Коментари Харесай

Патриарх Даниил тръгна пеш от София към Рилския манастир.

Българският патриарх Даниил потегля пеш от София към Рилския манастир. Негово Светейшество ще се включи в 15-то следващо издание на поклонническия път " Рилският Чудотворец ” от столицата до Светата обител.

Поклонението, отдадено на всебългарския настойник св. Йоан Рилски, събира десетки хиляди православни християни, които с молитва и песнопения поемат по пътя на неговите мощи. През 1469 година те са пренесени от Търновград през София в Рилската света обител. Походът се организира от 1-ви до 6-и август и минава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска св. Литургия в манастирския храм " Рождество Богородично ".

Началото тази година започва от столичния храм " Св. София ” със Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество. На 5 август той ще отслужи водосвещение на едно от Седемте рилски езера - Бъбрека.

Патриархът е прочут с аскетизма си и с влечението си към планината, като мнозина са го срещали по стръмните хребети, до момента в който беше Видински митрополит.

Десетки поклонници участваха през днешния ден на литургията в столичния храм " Св. София ”, а по-късно се включиха в литийното шествие с носене на Светия кръст до ротондата " Свети Георги " в центъра на столицата. Литийното шествие бе придружено с камбанен звън от патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ".

Около 12 часа поклонниците се насочиха за параклисa " Св. Йоан Рилски ” до хижа Кумата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР