Българският отбор по синтетична биология, съставен от студенти от Софийския

...
Българският отбор по синтетична биология, съставен от студенти от Софийския
Коментари Харесай

Българският отбор със сребърен медал в най-голямото състезание по синтетична биология

Българският тим по синтетична биология, формиран от студенти от Софийския университет " Св. Климент Охридски " и от Техническия университет в София, завоюва сребърен орден на финалите на международното съревнование iGEM - най-голямата интернационална конкуренция в тази научна област. Това заяви пресцентърът на Софийския университет, представен в понеделник от Българска телеграфна агенция.

Проектът, който донесе оценката на студентите, е мощно привързан с наложилата се епидемиологична конюнктура и с повишаващото се количество на банкет на антибиотици. Известно е, че спорадичният и несъразмерният банкет на антибиотици постоянно води до предизвикването на антибиотична устойчивост и в даден миг антибиотиците стопират да работят.

В рамките на огромния проблем за антибиотичната устойчивост, тимът на България се е фокусирал върху идентифицирането на характерни гени, обуславящи въпросната устойчивост. Проектът дава научната основа за основаването на осведомителна база за елементарно установяване на вярната антибиотична терапия. На базата на получените резултати, научните среди в света могат да преразгледат цялостния развой на основаването на антибиотици.

Работата на тима е била фокусирана върху два основни метода за проучване на антибиотичната устойчивост. Първият се основава на откриването на характерни гени, които я обуславят, а вторият се концентрира върху откриването на разновидности, изменящи естествените белтъци на бактериите по метод, който ги прави устойчиви.

Инженерът на тима Александър Попов е създал и система, основана на компютърно зрение, позволяваща да се следи скоростта на напредък на кафези.

В тима са студентите от СУ и от ТУ-София: Теодора Гамизова - магистър в " Генно и клетъчно инженерство " - капитан на отбора; Александър Попов - бакалавър в " Мехатроника " ; Пасхалина Карадакова - магистър в " Генно и клетъчно инженерство " ; Ива Владимирова - бакалавър в " Молекулярна биология " ; Паула Николова - бакалавър в " Молекулярна биология " ; Росен Иванов - магистър в " Клетъчна биология и патология " ; Джонг Парк - магистър в " Биохимия ".

Инструкторите на тима са: Микаела Станчева - магистър в " Генетика и геномика ", и Антонио Стоичков - бакалавър във " Философия ", а ръководителите на тима са гл. ас. доктор инж. Борис Киров и гл. ас. доктор Славил Пейков.

iGEM е международно съревнование по синтетична биология с дългогодишна история и е единственото по рода си. То дава опция на участниците да се включат в създаването на цялостни научни планове за решаването на международни проблеми. В последното издание на надпреварата са взели участие над 350 отбора от света, представляващи както тимове от дребни университети, по този начин и от Харвард и от Масачузетския софтуерен институт. Финалите на надпреварата са се състояли отдалечено.

Това не е първото присъединяване на България в надпреварата. Досега българският тим има извоювани два бронзови и един сребърен орден.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР