Българският олимпийски комитет и Българският червен кръст дадоха днес старт

...
Българският олимпийски комитет и Българският червен кръст дадоха днес старт
Коментари Харесай

БОК стартира с БЧК проект на Олимпийската фондация на бежанците


Българският олимпийски комитет и Българският червен кръст дадоха през днешния ден старт на тридневно образование по план SportCoach+ на Олимпийската фондация за бежанците (ОФБ) към Международния олимпийски комитет и Международния червен кръст. Началото на активността бе обещано в Олимпийския учебен център в НСА с одобрение към участниците от президента на БОК Стефка Костадинова

„ Днес БОК и БЧК започват една извънредно скъпа и хуманна самодейност. Този план е изпълнен с грижа, тъй като дава благоприятни условия за изяви в спорта на хората в риск, на хората в неволя и в неравностойно състояние. В момента по света десетки милиони са по разнообразни аргументи наложително и дълготрайно надалеч от своя дом. В тази връзка МОК сътвори „ Олимпийската фондация за бежанците “, като финансира и подкрепя присъединяване към този момент на няколко олимпийски игри „ Отбор на бежанците “. ъщевременно програмата дава опция за след спортна реализация, като образова и отваря нови хоризонти пред треньорите. Това е доста скъпа задача и ние в БОК за повторно се ангажираме с сходен план по Европейски стратегии. Убедена

съм, че тази самодейност подхожда с олимпийските идеали, с правилата на хуманизма, завещани ни преди повече от век от Пиер Дьо Кубертен и неговите съратници. Те са изключително настоящи в този момент, в днешната извънредно комплицирана геополитическа конюнктура, в която олимпийските игри са призвани да сплотяват хората по света, да ги събират дружно за мирни и благородни срещи, да основават мостове с подадени за съгласие и разцвет на човечеството ръце, “ съобщи Стефка Костадинова, която е член на Комисията на МОК по просвета и олимпийско завещание.

На събитието участваха още Йерон Карин от ОФБ към МОК, Анна Тарсети от Международния червен кръст, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, ръководителят на Националната олимпийска академия проф. Лозан Митев и други През тази година се навършват три десетилетия от партньоството сред МОК И Агенцията за бежанците към Обединените народи.

Основна цел на плана е да подкрепи психологичното здраве и психосоциалното благоденствие на младежите (10-24-годишни) посредством спорт. Акцентът е върху младите бежанци и вътрешно разселените лица от Украйна и приемащите ги общности. Проектът ще даде на спортните треньори познания, умения и техники за основаване на безвредна и подкрепяща спортна среда и за различаване и реагиране в случаи на контузия по осведомен метод. Получените умения ще могат да се ползват и при работа с деца и младежи в риск, както и с други маргинализирани групи.

През месец май подготвените в този момент експерти ще проведат групови образования по райони на треньори, работещи с представители на целевата група. Амбицията на ОФБ е да бъдат подготвени 300 треньори от България. Съвместно с българските спортни федерации БОК се ангажира да разпознава треньори, които да бъдат включени в образованията. Ще бъдат създадени и предоставени наръчници и други обучителни материали, преведени на български език, ориентирани към гарантирането на безвреден и подкрепящ спорт. Миналите курса треньори ще могат да се включат в платформа със експерти от другите страни, където да споделят опит и познания, както и да си оказват помощ в разнообразни обстановки.

Инициативата започва, откакто по покана на Олимпийската фондация за бежанците (ОФБ), през месец декември 2024 година БОК се причисли към плана „ Спортен треньор+ “ (SportCoach+), който ще се извършва взаимно от Олимпийската фондация за бежанците и от Психосоциалният център на Международната федерация на аления кръст. Партньори по плана с изключение на България посредством БОК са Полша, Румъния, Чехия, Молдова, Германия, Украйна и Словакия. В своята тирада пред участниците в Глобалния конгрес за бежанците, който се организира в Женева от 13 до 15 декември 2023 година, президентът на МОК Томас Бах изрази признателност към осемте страни, които поддържат тази значима за комитета самодейност, посредством която се причисляват към Глобалния ангажимент за спорт за приобщаване и отбрана, подсилен от голям брой други страни и организации. Предвижда се планът да приключи до края на годината и се разисква възможното му надграждане през 2025 година

Същевременно през днешния ден в НСА се състоя и спорен конгрес „ Жените и спортът – провокации и достижения преди Олимпийските игри в Париж 2024 ". В полемиките изтъкнати наши първенци, треньори и деятели сложиха фокус върху една от водещите тематики за Международния олимпийски комитет и спортното придвижване – пълноправното присъединяване на дамите в спортни надпревари, в треньорската специалност, като експерти, ръководители на клубове и федерации. Припомнено бе, че преди време Стефка Костадинова бе удостоена с наградата на МОК " Жените и спортът " за Европа. Трофеят бе връчен на българката през март 2008 година персонално от тогавашния президент на МОК Жак Рог на гала в Йордания. Председателят на БОК взе участие тогава в четвъртата Световна конференция за дамите и спорта.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР