Българският народ спаси българските евреи, а не Съветската армия. Това

...
Българският народ спаси българските евреи, а не Съветската армия. Това
Коментари Харесай

Захариева срещу Захарова: Не Съветската армия, България освободи евреите си

Българският народ избави българските евреи, а не Съветската войска. Това се споделя в изказване на Министерството на външните работи (МВнР) във връзка вчерашното изказване на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова във връзка вандализма към руските монументи в България, в което тя незнайно за какво намеси спасяването на българските евреи, приписвайки заслугата за това на руската войска и тиражирайки подправена вест пред света.

" По време на Втората международна война нашите бойци съумяха да предотвратят депортирането на евреите от България и по този метод да спасят към 50 хиляди души от сигурна гибел ", гласеше вчерашното изказване на представителката на Москва.

В позицията си Министерство на външните работи изрично се опълчва на казаното от съветската дипломатка. " Когато български жители застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на гибелта, когато представители на българския политически, стопански и интелектуален хайлайф пишат протестни писма в отбрана на българските евреи, а висши йерарси на Българската православна черква се причисляват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите единствено дружно с тях, Червената войска е на хиляди километри от границите на България ", гласи отговорът на София към Москва.

От дипломатическото ни ведомство декларират, че " без да омаловажават смисъла и ролята на Червената войска за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората международна война ", държат да подчертаят, че " сходни опити за замяна на историческите обстоятелства не способстват за общочовешката идея за битка с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за изрично наказание на нацизма и неонацизма в актуалните му прояви ".

От МвНР твърдят, че са поредни в позицията си по въпроса за оскверняването на монументи и деянията на антисемитизъм в страната. Нашите дипломати изрично осъждат сходни вандалски прояви.

" Осъждаме актове на назадничавост и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за търсене на отговорност от причинителите ", се показва в изказването на ведомството на Екатерина Захариева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР