Българският министър-председател Кирил Петков поиска освобождаването на министъра на отбраната

...
Българският министър-председател Кирил Петков поиска освобождаването на министъра на отбраната
Коментари Харесай

Politico: Стефан Янев предизвика политическата буря

Българският министър-председател Кирил Петков изиска освобождението на министъра на защитата му поради " мека позиция " във връзка с войната, която съветският президент Владимир Путин стартира в Украйна. Политическата препирня около нея слага София като основна линия за въздействие на Москва в Европейски Съюз.

Министърът на защитата Стефан Янев, някогашен бригаден военачалник, провокира политическата стихия с изявлението си, че нахлуването на Русия в Украйна не е война, а „ интервенция “.

Най-скандалното е, че Янев разгласява пост във Facebook, в който твърди, че няма потребност България – членка и на Европейски Съюз, и на НАТО, да заема „ проруска, проамериканска или проевропейска позиция “. „ Нашата страдаща татковина не заслужава да бъде пожертвана в играта на великите сили “, написа той.

Петков сподели, че „ нито един министър няма право на лична външна политика, изключително във Facebook “. Във вторник следва гласуването на оставката в Народното събрание, добавя издданието.

„ Когато забележим нещо, с което не сме съгласни, не можем да кажем, че българският интерес е да мълчим “, сподели още Петков.

Забележките на Янев съживяват дългогодишното терзание, че България е " меката част " на Европейски Съюз, където Кремъл може да прокарва своята политика и своите дела. Връзките с Русия са дълбоки, изключително посредством подземния свят на страната, изтъкана от мрежа от олигарси и някогашни сътрудници на държавната сигурност, които управляват обилни търговски ползи.

В политически проект прокремълските връзки съществуват в целия политически набор. Българската социалистическа партия, родена от остарялата комунистическа партия, отхвърли да гласоподава наказания против Русия. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната повече от десетилетие до предходната година, се дефинира като проевропеец, само че също по този начин беше доста непосредствен с Путин, и даже му подари домакински любим от породата Каракачанско овчарско куче.

Неконтролираната съветска агитация също е проблем в България и е всекидневно българите да повтарят съветската позиция, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е предизвикал войната в Украйна, като не се е подчинил на настояванията на Путин. Коментарите в обществените мрежи са цялостни с тайни теории и проруски тролове.

България има огромно етническо малцинство в Южна Украйна — бесарабските българи, които водят началото си от 18-ти и 19-ти век, припомня изданието./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР