Българският лекарски съюз се обяви против идеята лекарите да са

...
Българският лекарски съюз се обяви против идеята лекарите да са
Коментари Харесай

Лекарите се обявиха против идеята задължително да изписват по-евтини лекарства

Българският лекарски съюз се разгласи срещу концепцията лекарите да са задължени да изписват по-евтини медикаменти, заплащани от Здравната каса. 

Подобна опция се разисква сега, като текстовете са част от законопроект за изменение на Закона за здравното обезпечаване, с който OFFNews разполага. 

Законопроектът занапред ще бъде прегледан от Народното събрание, а главната му цел е да понижи парите за медикаменти, които заплаща НЗОК.

В законопроекта е записано, че лекарите ще би трябвало да предписват медикамента с най-хубавото съответствие сред цена и постиган лечебен резултат при съпоставяне с други медикаменти с идентични или сходни показания, а измененията отварят опцията за определяне на повече генерици, чиято цена е доста по-ниска спрямо оригинала.

" До Български лекарски съюз, към днешната дата, не е достигнала публична информация за решение на НЗОК, което да изисква от лекарите да изписват по-евтини медикаменти за лекуване на пациентите. Все отново, лекарския съюз желае да подчертае, че без подозрение, надзор върху разноските за лекарства би трябвало да има, с цел да се реализира оптималната бистрота на процедурите. Въпреки това НЗОК не може да си разреши да слага на назад във времето благосъстоянието на пациенти и най-вероятно, в случай че съществува такова предложение, то е направено от служител, който в никакъв случай не е работил с заболели ", разгласи зам-председателят на БЛС Д-р Галинка Павлова в мнение за OFFNews.

" БЛС не приема лекарите, в своите наставления, да се управляват от аршин най-ниска цена. Според съсловието медицинските експерти не са търговци и не може да бъдат задължени да изписват най-евтиния медикамент, когато на карта е заложен човешки живот ", добави тя. 

" БЛС неведнъж е упорствал контрола за разхода на медикаменти да е следния: за всяко заболяване/ МКБ/ касата да дефинира сума за реимбурсация. Ако пациентът желае по-скъп препарат, който да избира пред покрития от НЗОК, то той да може да доплаща с персонални средства по-скъпото лекарство. БЛС, в качеството си на най-голяма съсловна организация, представляваща всички лекари, не приема пациентите да бъдат лекувани по административни правила, без да се регистрира съответното положение, стадия на заболяване, самостоятелната търпимост към медикамента и правото на лекуване съгласно знанията и опита на лекуващия лекаря ", подчертаха от БЛС.

Маргарита Грозданова, член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, разгласи пред OFFNews, че една такава смяна няма да понижи средствата, които Здравната каса отделя за медикаменти. 

Тя изрази мнение, че е допустимо една такава смяна да понижи доплащането от страна на пациентите, когато става въпрос за отчасти реимбурсирани медикаменти, само че акцентира, че ще може да разяснява по-подробно въпроса, когато види законопроекта. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР