Българският лекарски съюз отдавна сигнализира за тези процеси. Нещата са

...
Българският лекарски съюз отдавна сигнализира за тези процеси. Нещата са
Коментари Харесай

Проучване: У нас има осезаема липса на общопрактикуващи лекари и ...

„ Българският лекарски съюз от дълго време алармира за тези процеси. Нещата са към този момент съвсем пагубни, само че единствено след 10 години ще бъдат напряко ужасяващи, в случай че се резервира тази наклонност ”, сигнализира в ефира на NOVA NEWS доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС.

 

По думите му сега липсват хиляди лекари и експерти по здравни грижи. „ Това не е единствено български проблем. Има го в целия свят. По данни към 15 млн. лекари и експерти в международен мащаб липсват, просто ги няма. Дори и Съединени американски щати не вършат изключение. И там дефицитът е доста сериозен ”, сподели още доктор Брънзалов.

 

Специалистът посочи, че при някои от специалностите неналичията са доста съществени. „ По междинна възраст 66 % от лекарите в България са над 50 година При общопрактикуващите лекари най-сериозният проблем е тежката административна тежест. Младите сътрудници заобикалят тази специалност точно затова, тъй като се занимаваме основно с административни неща ”, уточни доктор Брънзалов.

 

Освен това общопрактикуващите лекари и психиатрите са разпределени непозволено на територията на страната. „ Липсват към 460 психиатъра. Има огромни области, които са тотално оголени, изобщо откъм лекари. Има и обитаеми места, оставени без здравна грижа. Това са области като Кърджали, Разград, Търговище, Шумен. Там нещата са доста по-зле, в сравнение с в градовете, в които има медицински университети ”, добави лекарят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР