Българският лекарски съюз изрази безпокойство от вчерашната среща на премиера

...
Българският лекарски съюз изрази безпокойство от вчерашната среща на премиера
Коментари Харесай

Лекарският съюз видя лов на вещици в срещата на премиера и сестрите

Българският лекарски съюз изрази безпокойствие от вчерашната среща на премиера Бойко Борисов с настояващите за нов модел на финансиране на лечебните заведения медицински сестри, на която те косвено бяха опълчени против медиците.

" По време на срещата, умишлено или не, се насади внушението, че лекарите са " неприятни хора с огромни заплати ". Внушение, внасящо в допълнение напрежение в съсловието, задълбочаващо спора и опълчването сред работещите в бранша. Създаде се обстановка, от която не печели никой, нито експертите по здравни грижи, нито лекарите, минимум пациентите. Ситуация, в която има единствено губещи ", се споделя в позиция на съсловната организация. Вчера, по време на срещата си с протестиращите медицински сестри, министър председателят предложи ексцентрично решение: " в случай че лекарят взима 12 хиляди лв. да вземем за пример, ще си понижи неговата заплата и по този начин ще даде на сестрите " - нещо, което самите сестри акцентираха като невероятно.

Сега от БЛС показват изострен митинг против направените внушения, че " парите за здраве отиват в джобовете на лекарите ", и показват, че цитираните по време на срещата заплати са единици. " Нещо повече – немалка част от експертите по здравни грижи у нас получават по-високо заплащане от желаното от тях (две минимални работни заплати) ", споделят те. От съсловната организация напомнят, че заплатите на лекарите и експертите по здравни грижи зависят от приходите на болничното заведение от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в нея.

" Всеки опит за резюме и втълпяване на групова виновност е погрешен и рисков ", предизвестяват от лекарския съюз. " Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е посредством спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито посредством обострянето на връзките сред експертите, които работят всеки ден дружно, един до друг, под голямо напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи ", прибавят те.

От съсловната организация акцентират постигнатото по време на договарянията за Националния рамков контракт 2020 - 2022 - повишение на цените на клиничните пътеки, което е и единственият метод за по-високи доходи на лечебните заведения, както и уреденото за пръв път условия най-малък % от приходите на лечебното заведение да са обезпечени за заплати на лекарите и експертите по здравни грижи. Изтъкват и че за пръв път са поканили представители на Българската асоциация на експертите по здравни грижи да се включат в договарянията по Националния рамков контракт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР