Българският лекарски съюз (БЛС) ще настоява личните лекари да нямат

...
Българският лекарски съюз (БЛС) ще настоява личните лекари да нямат
Коментари Харесай

БЛС ще настоява направленията за диспансеризираните пациенти да нямат лимит

Българският лекарски съюз (БЛС) ще упорства персоналните лекари да нямат предел на направленията, които издават на диспансеризирани пациенти, както нямат предел в направленията за профилактичните прегледи. Това сподели пред публицисти доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз преди началото на започващите през днешния ден договаряния за нов Национален рамков  договор сред

Управителния съвет на БЛС и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Досега предложенията на двете страни се обсъждаха сред експертни групи. За „ острите “ случаи направленията ще се издават по преценка на персоналния доктор, добави той. 

Надявам се Народното събрание да може да продължи политиката, която беше стартирана – действително изместване на средства към извънболнична помощ, тъй като без пари не може да се вършат промени, сподели доктор Маджаров в отговор на въпрос за незадоволителните средства за профилактика и предварителна защита в извънболничната помощ. 

Липсата на бюджет ни тормози, сподели още доктор Маджаров и напомни, че нов Национален рамков контракт може да се подпише след приемане на постоянен бюджет на НЗОК, което значи, че в най-хубавия случай това, което е контрактувано, ще се подпише в анекс, а след приемането на бюджета, ще се подпише финален контракт. Без нов бюджет не може да се водят диалози за повишение на цените на клиничните пътеки, добави той. По думите му макар неналичието на бюджет е значимо да има нова текстова част в нов рамков контракт.

БЛС ще предложи опцията в еднакъв ден лечебните заведения да могат да „ трансферират “ болнични кревати от един и същи вид от едно в друго поделение, което значи, че една клиника по хирургия ще може да употребява легло за пациент в друга клиника по хирургия на същата болница, без да се трансформира общият брой кревати в болничното заведение. Това би било облекчение и за пациентите, сподели още доктор Маджаров.
По думите му следва да се договаря и за смяна в метода на налагане на наказания, като предлагането на БЛС е при първо намерено нарушаване от един вид да има едно наказване, а не кумулирани, и проверяващите категорично да означават, че при наново също нарушаване, ще бъде налагана глоба за всеки обособен случай. От БЛС не са съгласни да има трикратно нарастване на глобите, както беше препоръчано преди време. 

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Момчил Мавров сподели преди срещата, че през днешния ден ще стане ясно дали сред договарящите страни има противоречиви моменти. Единият въпрос, който ще разискваме, е обвързван с размера и реда, по който ще се постановат глобите, а другият визира изчисляването на броя на леглата в лечебните заведения, добави Мавров. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР