Българският лекарски съюз (БЛС) продължава да настоява за връщане на

...
Българският лекарски съюз (БЛС) продължава да настоява за връщане на
Коментари Харесай

Шефът на БЛС: Настояваме рецептите да се изписват както електронно, така и на хартия

Българският лекарски съюз (БЛС) продължава да упорства за връщане на хартиените предписания за антибиотици и медикаменти за диабет. Причината - съгласно тях огромен дял от медиците нямат опция да предписват медикаменти онлайн по разнообразни аргументи.

Над 200 000 са издадените електронни предписания към края на октомври. Според съсловната организация обаче проблемите не престават - някои са механически, други се дължат на разминаване сред софтуера на аптеката и лекаря.

Според него най-големият проблем е какво отпускат фармацевтите в аптеките

Някои медици, съгласно БЛС, нямат въобще достъп до системата и приложението за издаване на е-рецепти. Затова повече от две седмици след старта им не престават да упорстват хартията да се върне.

„ Ние считаме, че е излишно „ да удрят с чук “ лекарите, с цел да прикрият безсилието си. Редно е да се съблюдават правата на европейските жители. Въвеждането на дигитализацията не би трябвало да лишава правата на всички, които не желаят да употребяват цифрови устройства все още. Искаме да съществуват двата разновидността на изписване на рецептите – най-малко дсокато не се убедим, че има съответен надзор върху лекарстворазпространението “, съобщи ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

От БЛС желаеха неотложно връщане на смесения модел на издаване на предписания

Той съобщи още, че са подготвени да потърсят правата си в съда, както и да стачкуват.

Припомням, че по искане на БЛС от Министерство на здравеопазването към този момент дадоха гратисен интервал за незабавните медици - до март следващата година те ще могат да издават и бели хартиени предписания.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР