Българският лекарски съюз (БЛС) настоява догодина да има ръст в

...
Българският лекарски съюз (БЛС) настоява догодина да има ръст в
Коментари Харесай

Лекарският съюз настоява за ръст в цените на 220 клинични пътеки

Българският лекарски съюз (БЛС) упорства следващата година да има растеж в цените на 220 от най-недофинансираните клинични пътеки във всички специалности с сред 15 и 18%. Освен това парите да бъдат ориентирани предпочитано за по-добро възнаграждение на лекари и сестри, а броят на хоспитализациите да бъде понижен. Тези претенции съсловната лекарска организация ще сложи при договарянията с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за новия рамков контракт за 2020 г, заяви ръководителят на съюза доктор Иван Маджаров.

Освен това БЛС предлага 30-35% от приходите на лечебните заведения по линия на НЗОК да отиват за заплати , с цел да се отговори на упованията за по-високи приходи на медицинските и здравни експерти.

" В някои лечебни заведения, които работят добре, дават и по-голям % на лекарите и експертите по здравни грижи. Има обаче лечебни заведения, които си разрешават да дават по-малък % за сметка на разноски за работна заплата на неквалифициран личен състав или немедицински личен състав ", разяснява Маджаров.

Паралелно с по-високото финансиране БЛС упорства и за понижаване с най-малко 10% на размерите здравна помощ в лечебните заведения, което значи да се понижат хоспитализациите. Маджаров се разгласи срещу това лечебните заведения да се принуждават да раздуват хоспитализациите, с цел да подсигурят средства за заплати на личния състав си.

През последните години лечебните заведения регистрират над 2 млн. хоспитализации годишно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР