Българският лекарски съюз (БЛС) иска да промени устава и Етичния

...
Българският лекарски съюз (БЛС) иска да промени устава и Етичния
Коментари Харесай

Проф. Мая Аргирова: БЛС трябва да се намесва по-решително при неетични прояви на лекари

Българският лекарски съюз (БЛС) желае да промени устава и Етичния си кодекс, с цел да може да глоби съответно неприемливи прояви на медици, които уронват престижа на специалността. Като да вземем за пример разпространяване на антинаучна информация и антиваксърски настроения; издаване на подправени медицински документи, в това число документи за ваксинация; доноси против колеги; жестоко отношение към колеги-лекари и пациенти. Това разяснява пред Mediapool проф. Мая Аргирова, която е новоизбраният ръководител на Централната комисия по професионална нравственос към БЛС и шеф на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в " Пирогов ".

" Първата среща от учредителен темперамент на новата Етична комисия ще е тази седмица. На нея считам да обсъдим тези въпроси. В момента стартира интензивно разискване на промени в устава и Етичния кодекс на БЛС. Ще се начертаят акценти и ще се образуват работни групи, които да предложат тези промени. Висшите структури на БЛС – Управителния съвет, Контролната комисия и Етичната комисия ще работим в един екип. Нашето общо виждане е, че би трябвало да работим дружно ", уточни Аргирова.

За дезинформацията от лекари

Тя напомни, че Съборът на БЛС към този момент излезе с декларация по отношение на пандемичната конюнктура, антиваксърските настроения и противозаконните практики свързани с издаването и използването на подправени документи за имунизации. Осъдено беше и разпространението на погрешна информация от лекари в изискванията на зараза. " Някои от нашите сътрудници застъпват и интензивно популяризират сходни тези и то в медиите, като за задачата им се дава естрада ", уточни тя. По думите ѝ БЛС осъжда изрично такова държание, а повода да не посочва поименно съответни лекари, е с цел да не им се придава значителност.

" Тяхното мнение за нас няма никаква тежест и ние не го одобряваме ", съобщи Аргирова. Според нея не е възможно персоналното мнение на обособен доктор да е в прорез с формалните научни данни и рекомендации на регулаторни органи, медицински сдружения, СЗО и други " Като доцент Манъгров, който стана знаменосец на тези антиваксърски настроения и причини, които хората всеобщо одобряват и на които се дава естрада в централните вести. Но не е единствено той... ", съобщи тя.

За наказванията

По думите ѝ казусът сега е, че Централната етичната комисия и БЛС могат да жигосат несъмнено държание, само че не и да го глобяват и точно това съсловната организация желае да промени.

" Например в Гърция съсловната организация има право да постанова санкции на лекари за неизпълнени отговорности в професионален аспект. Лекарските колегии в други страни имат доста по-голяма власт в сравнение с тук ", уточни тя.

Наказания като неодобрение, санкция от една до пет минимални работни заплати и изтриване от регистъра на БЛС за период от 3 месеца до една година са планувани и в българския Закон за съсловните организации, само че единствено на районно равнище и при размити отговорности, което прави глобите неефективни.

За връзките лекар-лекар

БЛС желае да работи за по-добра регулация в няколко посоки. На първо място това са взаимоотношенията сред самите лекари и другия медицински личен състав. " Тези връзки би трябвало да са напълно разнообразни като равнище и качество. Това, което виждаме и от практиката, и от жалбите, е, че взаимоотношенията сред нас не постоянно са допустими за хора, които работят с най-финото нещо – човешкото здраве. Свидетели сме на меко казано жестоко отношение, на неприлични думи даже. Това е инстикт от средата към нас, която е доста порочна. Виждаме какви реплики се разменят на публични места. Дори в мощно уважавани институции, имам предвид неотдавна завършилия парламент. Виждаме какъв жанр и равнище на изказ има ", разяснява Аргирова.

По думите ѝ част от казуса идва от напрегнатата конюнктура, в която се работи, която изключително в изискванията на пандемия е усложнена.

" Напрегнато е всичко към нас, и това поражда една експанзия у хората, само че тя не би трябвало да се излива по този метод. Така че ще заемем твърда позиция за взаимоотношенията сред сътрудниците, с цел да ги издигнем на по-високо равнище ", уточни Аргирова.

За връзките лекар-пациент

Другата посока, в която ще се работи са връзките лекар-пациент. " Отношението към пациентите не постоянно е положително заради към този момент изброените фактори. Не можеш да се обръщаш към пациентите с " Първа стая, първо легло " или " Втора стая, трето легло ". В Германия като влезеш в една клиника пациентът има табелка с името и се обръщаш с него по име. Пациентите са там и те са преди всичко хора, те също така са тези, които ни изкарват заплатите с осигуровките си ", съобщи Аргирова.

В момента обаче етичните въпроси не се учат в универститета и се разчита на домашно образование и средата.

За отношението към пациентите още веднъж роля играе натовареността на медицинския личен състав. " Но пациентът не е отговорен за обстановката, в която се намира личния състав. Знаем, че дефицитът на личен състав е един от проблемите на здравната система, изключително в този момент в пандемичната конюнктура. Но не мога да кажа, че пациентите не са прави когато доста постоянно ни подлагат на критика за жестоко отношение, една припряност да бъдат изслушани, доста постоянно – единствено да бъдат упътени ", споделя Аргирова.

За подправените документи

В светлината на епидемията от Covid-19 на дневен ред в обществото е и още една тематика, която с изключение на престъпен има и своя морално-етичен аспект, а точно: издаването от страна на лекари на документ за имунизация на пациенти, на които действително не е сложена ваксина.

" Нямам думи да изразя възмущението си от това доктор да издаде подправен документ за здравословно положение или за имунизация. Това за мен е толкоз огромно закононарушение и в честен, и в престъпен аспект. За страдание ние нямаме власт да изпълним сходен надзор. Ние можем да сигнализираме, да заклеймим, да обявим нашето отношение като професионална организация, само че не можем нищо друго да създадем. И до момента не съм чула за осъден доктор за сходно нещо ", разяснява Аргирова.

На въпрос за мащабите на това събитие, тя уточни, че може да даде образец със свои познати, които не са медици и са се съветвали с нея по какъв начин да постъпят за издаване на подобен " подправен " документ, т.е. са разкрили към този момент утъпкана пътека за това. " Не знам дали са го създали в последна сметка, само че не мога да приема такова държание и принизяване на лекаря. Това би трябвало да бъде жигосано и да не се приема от никого ", уточни Аргирова.

По думите ѝ сходно събитие трансформира цялата картина на епидемията и отношението към специалността. " За такова нещо, с изключение на наказване за престъпното действие, аз бих лишила права на подобен доктор. Бих го предложила за лишаване на права. Това за мен е такова закононарушение, което доктор не би могъл да си разреши да направи ", уточни Аргирова.

Тя се разгласи и за по-решителна интервенция на Етичната комисия в обществени проблеми, като концепцията е да се самосезира, а не да не си затваря очите пред сходни случаи.

По думите ѝ измежду сътрудниците и има поддръжка за такива промени, само че следва те да бъдат гласувани от Събор на Лекарския съюз, което ще отнеме време.

" Целта е да се борим с едно неприемливо държание. Ако заловен сътрудник с подправен документ, и незабавно бъде осъден, други ще се замислят ", уверена е тя.

За доносите против сътрудници

Попитана предизвиква ли се доктор да заяви за собствен сътрудник, в случай че знае, че той издава подправени документи, Аргирова уточни, че това е въпрос на персонално виждане и разбиране, само че е комплицирано да се вземе такова решение. При всички положения Етичната комисия би трябвало да работи по обстоятелства, а не по клюки и доноси. " Всичко би трябвало да е подплатено с задоволително доказателствен материал ", уточни Аргирова. Доносите сред сътрудници не се предизвикват.

Пресен образец, който повдига въпроса за сигналите против сътрудници е този с някогашния шеф на " Пирогов " проф. Асен Балтов, за който стана ясно, че до момента в който е оглавявал болничното заведение е изпратил писмо до ДАНС против свои сътрудници, които са протестирали против него.

" Аз персонално не мога да приема да се напише такова писмо против сътрудници. Двама от хората, визирани в писмото, са от моята клиника ", разяснява Аргирова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР