Българският лекар има нужда от известно легитимиране пред обществото, че

...
Българският лекар има нужда от известно легитимиране пред обществото, че
Коментари Харесай

Проф. д-р Владов: Броят на трансплантациите рязко спадна през последните месеци

Българският доктор има потребност от известно легитимиране пред обществото, че си прави работата както би трябвало. Това е самопризнание за съсловието, което в последните месеци сподели доста качества и че може да се разчита на него. Това сподели в студиото на " Още от деня " по Българска национална телевизия проф. доктор Никола Владов - експерт по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, във връзка новината, че е препоръчан за медал " Стара планина " I степен.
" Лекарите демонстрираха висок морал, високи професионални качества, правят си работата, не роптаят, не се оплакват, макар че не им е леко, макар че дежурствата са тежки, изнемогват на моменти ", продължи той. По думите му казусът в връзките пациент-лекар е " изчерпателен " и грешката е и в двете страни. " Българските лекари си правят работата по този начин както би трябвало, пък българските пациенти са много нетърпеливи и желаят всичко да става незабавно ", означи проф. Владов.
 Дари живот: Търсят се донори на стволови кафези Дари живот: Търсят се донори на стволови кафези
Преди 15 години у нас е основан Регистър за донори на костен мозък и стволови кафези. По този метод стана допустимо осъществяването на тра...
Медикът показа, че 13 години след първата му, " нещата се трансформираха, само че не в добра посока ". " За жал, броят на трансплантациите внезапно спадна през последните месеци, броят на донорите понижа доста ", акцентира той. През 2018-а и 2019-а е имало 18 донора през едната година, 16 - през другата, а тази година са единствено 5 досега, посочи проф. Владов.
" Въобще не можем да се съпоставяме с Европа на този стадий. Това е един развой, който е нескончаем. Трябва да се търси, да се откри правилния път. За него приказваме от доста години и, за жал, не можем да го намерим ", призна той. " Сега има огромно предпочитание от страна на Министерството на здравеопазването да се възроди този развой и да стартира интензивно да се работи в тази посока. Надявам се този път да успеем ", сподели още проф. Владов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР