Българският културен институт в Париж зарадва жителите и гостите на

...
Българският културен институт в Париж зарадва жителите и гостите на
Коментари Харесай

Жители и гости на Париж се закичиха с мартеници за здраве

 Българският културен институт в Париж зарадва жителите и гостите на града с мартеници - знак на здраве и мощ, и описа за българската традиция в акцията " Мартеница от България ".

Над 10 000 французи и чужденци от разнообразни страни закачиха на китките си червени и бели сплетени конци и се причислиха към остарялата българска традиция в месеца, в който посрещаме пролетта.

Доброволци разказваха на любопитните поданици и посетители на града историята на една от най-старите обичаи, които се честват у нас на 1 март и модерно обръщение и стойност на този бит.

На няколко емблематични за френската столица места, сред които площада Трокадеро против Айфеловата кула, артистичния квартал Монтмартр и базиликата " Сакре кьор ", в неделния ден, в който българите означават Баба Марта, излезлите за разходка в града получиха мартеници–гривни с благопожелание за здраве и вяра.

Към мартениците бяха приложени и картички с информация за празника и символиката на преплетените червени и бели влакна на два езика – френски и британски.

Проектът " Мартеница от България " е самодейност на Българския културен институт в Париж и следва идеята на институцията за разпространение на актуалната просвета на България, както и традициите на страната, по наличен и съвременен метод пред необятна интернационална аудитория.

От 2017 година детайлът " Мартеница " е вписан в Представителния лист на детайлите на нематериалното културно завещание на човечеството на ЮНЕСКО след обща номинация на четирите страни, които споделят обичая - България, Румъния, Молдова и Северна Македония, написа още " Българска национална телевизия ".

Макар за произхода на мартеницата да се спори, а легендите към нея да са разнообразни, българите, македонците, румънците и молдовците си разменят вплетени бели и червени конци в очакване настъпването на пролетта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР