Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи

...
Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи
Коментари Харесай

Мария Габриел представи плана за действие на ЕК за борба с дезинформацията онлайн

Българският комисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел показа през днешния ден проекта за деяние на Европейската комисия за битка с дезинформацията онлайн дружно с висшия представител и заместник-председател на Комисията Федерика Могерини, заместник-председателя Андрус Ансип и комисарите Джулиан Кинг и Вера Йоурова, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

На конференцията Мария Габриел акцентира, че би трябвало да се положат всички старания за гарантиране на невмешателство на идните през 2019 година избори за Европейски парламент. „ В проекта за деяние, който представяме през днешния ден, се планува основаването на система за ранно предизвестие, както и мониторинг на използването на Кодекса за положителни практики за битка с разпространяването на дезинформация онлайн. В интервала януари-май 2018 мониторингът ще е месечен, съсредоточавайки се върху тъкмо избрани знаци от Кодекса. Целта е да се обезпечи бързо и дейно осъществяване на уговорките, като Европейската комисия ще ревизира направеното със съдействието на Европейската група на регулаторите за аудиовизуални медийни услуги (ERGA). Нямаме време за губене, би трябвало да действаме бързо. Ще продължа да поставям всички старания, с цел да се подсигурява, че платформите извършват своите задължения. Няма да се поколебаем да предложим нови ограничения, в случай че не забележим ясни и измерими резултати “, съобщи комисар Габриел.

Планът за деяние за битка с разпространяването на дезинформация онлайн планува и основаването на самостоятелна европейска мрежа на проверителите на обстоятелства, осведоми още българският еврокомисар. Според Мария Габриел тяхната работа е от значително значение за справяне с дезинформацията. Тя прикани също по този начин страните членки да положат старания за възстановяване на медийната просветеност. В този подтекст ще се организира и Европейска седмица на медийната просветеност през 2019 година по нейно предложение. „ Способността за противопоставяне на дезинформацията се основава и на уменията на жителите като сериозно мислене, разбор, медийни умения, което им разрешава да вземат осведомени решения. Нужни са доста старания в този посока “, уточни българският еврокомисар.

Накрая тя означи, че вярното и дейно осъществяване на проекта за деяние ще способства за съществуването на транспарантна, разнообразна и надеждна информация в сходство с европейските полезности и свободи. „ Необходим е изчерпателен метод в битката с разпространяването на деизинформация онлайн, който да включва координирани дейности както на национално, по този начин и на европейско ниво “, заключи Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР