Българският клуб Иван Михайлов в Битоля е заличен от централния

...
Българският клуб Иван Михайлов в Битоля е заличен от централния
Коментари Харесай

Заличиха българския клуб Иван Михайлов в Битоля от централния регистър на РСМ

Българският клуб " Иван Михайлов " в Битоля е премахнат от централния указател на РСМ. Това става.

Като причина от Централния указател показват, че българският клуб не е трансформирал името си според промени Закон за сдруженията и фондациите в страната, който не разрешава основаване на организации, носещи имена на персони, които са спорни, основават напрежение сред жителите на страната, подтикват към ненавист на база народност, религия, или пък тласкане към фашизъм и нацизъм.

Председателят на клуба Любчо Георгиевски съобщи, че той и клубът не са известени от Централния указател за решението им. Посочи, че ще търсят правата си в съда и ще продължат активността си, както и до момента.

Решението за унищожаване от Централния указател, което е реалност, се случва, откакто предходната седмица държавната Комисия за имена на организации и сдружения в РСМ се произнесе с отрицателно мнение по отношение на името " Иван Михайлов ".

Според Комисията, името се свързва с фашистка идеология и накърнява националните усеща на македонския народ, което е в нарушаване на признатите промени в Закона за организациите и сдруженията и политическите партии. Комисията предложи на министъра на правораздаването да вземе решение за заличаването на организацията от регистъра, което Кренар Лога подписа още същия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР