Българският кандидат за еврокомисар Илиана Иванова смята, че са необходими

...
Българският кандидат за еврокомисар Илиана Иванова смята, че са необходими
Коментари Харесай

Евродепутати изпитват Илиана Иванова, за да оценят дали е подходяща да бъде еврокомисар

Българският претендент за еврокомисар Илиана Иванова счита, че са нужни повече вложения в нововъведенията, с цел да може Европейският съюз да се оправи с провокациите на бъдещето. Това ще бъде и един от целите ѝ, в случай че бъде определена за виновния пост в Европейската комисия.

Иванова показва основните си цели по време на нейното чуване в Брюксел пред комисиите по индустрия, проучвания и енергетика (ITRE) и по просвета и обучение (CULT), което се организира сега.

В стъпителната си тирада тя " отдаде респект " на предшественичката си на постаМария Габриел, която, по думите ѝ, е направила доста освен за европейските жители, само че и за украинците.

Иванова показа изказването си пред членовете на комисията, в което говореше на няколко езика - български, британски, френски и немски език. Тя подчертава върху предходния си опит като евродепутат и член на Европейската счете палата и сподели подготвеност за позицията в Европейската комисия.

" Европейският парламент е в основата на моята ангажираност към европейската концепция от годините ми като евродепутат и последващата ми работа като член на Европейската счете палата. Това бяха определящи моменти за мен като политик, експерт, признателна съм за всички години на съдействие, отношение, доверие и разговор, който имах с вас по значими аспекти на европейските политики ", съобщи Иванова.

 Илиана Иванова - претендент за поста еврокомисар

Кандидатката беше запитана серия от въпроси по редица тематики - най-вече в областта на науката, образованието, културата и младежта - за които ще дава отговор, в случай че бъде утвърдена. Тя посочи, че в региона на науката и проучванията има раздробеност и вложенията там са под 3% от Брутният вътрешен продукт на блока и са много по-ниски от някои от съперниците на Европейски Съюз.

" Ако бъда утвърдена, ще направя всичко допустимо да реализира поставените цели, ще работя за постоянен и задоволителен бюджет, ще се съсредоточа върху реформаторски благоприятни условия за развиите на авангардни технологии, с цел да сме водещи в тази област ", сподели Иванова.

В отговорите си пред комисиите българският претендент подчертава върху развиването на стратегиите за на Европейски Съюз за младежта като " Еразъм+ ", както и поощряване на спортните прояви.

Иванова беше запитана за позицията и по отношение на равнопоставеността на половете, като испанската евродепутатка от " Зелените " Диана Риба ѝ напомни скорошния случай със на Световното състезание по фтубол за дами. Отговорът ѝ обаче беше изключително внимателен - тя призна, че Европейска комисия има лимитирани пълномощия в региона на спорта, защото той е от компетенцията на страните членки.

" Равнопоставеността на половете за мен е въпрос, който би трябвало да се прегледа освен в региона на спорта, само че във всички област, които са част от моя сектор. Това е един от главните цели на Комисията. Има наложителни проекти за равнопоставеност на половете, когато се показват планове и има метод да се мери. При спорта нещата са по-различни. Това е област която компетентецията е у страните членки ", отговори Иванова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР